Krstović smatra da ima volje u Zeti bi već postojala najveća fabrika u Crnoj Gori
Luka Krstović

Krstović smatra da ima volje u Zeti bi već postojala najveća fabrika u Crnoj Gori

Ulcinj, kao opština sa izraženim poljoprivrednim resursima, zaslužuje napredak . Međutim, ostaje nejasno decenijama već kako nosioci agrarne politike zanemaruju najveći poljoprivredni region u drzavi, Zetsku ravnicu i priobalje Skadarskog jezera, kazao je Luka Krstović, potpredsjednik Mladih Demokrata.

“Svjedoci smo najave da će narednih dana doći do potpisivanja ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Šas u Opštini Ulcinj. U potencijalno lukrativan biznis intezivne poljoprivredne proizvodnje, a naročito u sektoru deficitarnih poljoprivrednih dobara koje naša zemlja uvozi, ulazi najveća kompanija u Crnoj Gori”, dodaje Krstović.

Smatra da uz  povoljne mikroklimatske uslove na nivou godine, obilje sunčanih dana, dostupnost kvalitetne vode za navodnjavanje, ogroman zemljišni potencijal u privatnom i državnom vlasništvu, demografsku strukturu koja omobućava raspoloživost radne snage, u Zeti se od izgradnje Staklenika u Golubovcima nije ništa uradilo na izgradnji iole gabaritnijih poljoprivrednih efektiva.

Staklenici su, kako dodaje, u međuvremenu doživjeli sudbinu brojnih crnogorskih preduzeća i na njihovom mjestu danas je zakorovljen i nefunkcionalan prostor, dok bivši radnici i dalje vode sporove kako bi im se isplatilo ono što su zaradili.

“Kako je Crna Gora neslavni lider u regionu po pitanju pokrivenosti uvoza izvozom, a podaci pokazuju katastrofalan razmjer kada se pogleda igra brojki u vezi sa poljoprivrednim proizvodima,  zaista čudi kako svih ovih godina nijesmo zabilježili makar jednu višemilionsku ili, pak, ozbiljniju investiciju na području Zete. Ne postoji nijedan objekat za proizvodnju u zaštićenom prostoru koji bi svoju korisnu površinu u jednom kompleksu mjerio sa cifrom većom od jednog hektara. U okruženju takvih objekata ima i njihov broj intezivno raste. Takve objekte ne mogu graditi lokalni poljoprivredni proizvođači, ali mogu domaći i strani investitori ukoliko bi prije svega postojala zainteresovanost resornih organa da ih kao takve privuku i motivišu za investiranje u proizvodnju”, navodi Krstović.

“U Zeti imamo resurs koji se u svijetu naziva nevinim zemljištem, a on označava tlo koje se nije obrađivalo duže od 30 godina. Da li je potrebno da čekamo još toliko kako bi se mogli pohvaliti savremenim načinom proizvodnje u savremenim i, istina, skupim objektima? Da ima volje za to, u Zeti bi već postojala najveća fabrika u Crnoj Gori”, poručuje Krstović na kraju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.