Životna priča Džošue: Od zatvora do svjetskog šampiona (VIDEO)
Entoni Džošua

Kao mlađi bavio se i fudbalom

Životna priča Džošue: Od zatvora do svjetskog šampiona (VIDEO)

Britanski bokser Entoni Džošua sinoć je na Vembliju pred 90.000 gledalaca u 11. rundi nokautirao Ukrajinca Vladimira Klička i osvojio titulu šampiona svijeta u teškoj kategoriji u verzijama WBA, IBF i IBO. Bio je ovo 19. profesionalni meč u karijeri Džošue, nakon kojeg i dalje ima savršen skor - svaki je riješio nokautom!

Karijera 27-godišnjeg Britanca počela je nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

U profesionalni boks ušao je već naredne godine, nizao je pobjedu za pobjedom.

Do WBC titule došao je već 2014. godine, da bi već 2016. boksovao za titulu IBF federacije.

Zanimljivo je istaći kako je protivnik Vladimira Klička u zatvoru proveo dvije sedmice, nakon što je na jednoj fudbalskoj utakmici prebio protivničkog igrača.

''Uhavtio sam ga za vrat i bacio preko leđa. Nisam bio svjestan svoje snage, a i on je nezgodno pao. Kad sam dospio u zatvor, shvatio sam da su unutra samo idioti. Bio sam dvije sedmice, a mogao sam isto tako dobiti i 10 godina. Mogao sam još biti unutra. Bio mi je to poziv na buđenje. Nakon izlaska iz zatvora vratio sam se kod majke u stan i upisao zidarski kurs'', ispričao je Džošua.

Sa 16 godina igrao je fudbal, a 100 metara trčao je ispod 11 sekundi. Sa 17 godina se odselio od majke, živio je u hostelu i s prijateljima učestvovao u uličnim tučama. A onda ga je rođak odveo u lokalni bokserski klub i tu je sve počelo.

Izabran je u reprezentaciju, ali 2011., godinu dana prije Olimpijskih igara u Londonu, policija ga je zaustavila zbog prebrze vožnje. U torbici mu je pronađena marihuana. Izbjegao je zatvor i dobio 100 sati dobrotvornog rada, no bokserski savez ga je suspendovao.

''Drago mi je zbog toga jer me to probudilo. Ne toliko tužba, koliko mi je bilo žao prijatelja, majke, ali i boksa'', priča Britanac.

No, u savezu su očigledno shvatili kakav se talent krije u ovom bokseru, te su ga naknadno pozvali na Evropsko prvenstvo. I tako je Džošua praktično bez treninga otišao na Evropsko prvenstvo i ušao u četvrtfinale. Nakon toga išao je i na Svjetsko prvenstvo u Azerbejdžan, a njegova majka, koja nikad nije bila niti na jednom meču do tada, gledala je kod kuće uz TV.

Godinu dana kasnije Entoni je u Londonu postao olimpijski pobjednik.

Iako je kupio kuću od pola miliona eura, u kojoj živi majka njegovog djeteta, jednoipogodišnjeg Džozefa, Džošua još živi s majkom u gradskom stanu koji joj je poklonio čim je počeo ozbiljnije zarađivati, prenosi portal 24sata.hr.

''Izbjegavanje zatvora za Entonija je bila prekretnica u životu. On je zločesti dečko koji se trudi biti dobar. Boks mu je spasio život. Uz boks se naučio disciplini i kako koristiti to svoje veliko tijelo'' rekao je njegov portparol Edi Hern.

 
 
 
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.