Italija:  6 godina zatvora roditeljima koji djeci nameću vegansku ishranu
Ilustracija

Predlog političarke

Italija: 6 godina zatvora roditeljima koji djeci nameću vegansku ishranu

Italijanska političarka, parlamentarka Elvira Savino iz partije Forca Italija predložila je vlastima da se u toj zemlji uvede zakonska kazna roditeljima koji svojoj djeci nameću vegansku ishranu.

Savino predlaže da se roditelji koji djeci mlađoj od 16 godina daju "nedadekvatnu hranu" suoče sa zatvorskom kaznom od šest godina. 

Ona tvrdi da djeci koja se hrane kao vegani može nedostajati gvožđa, cinka, vitamina B12, što može dovesti do neuroloških problema i anemije.

"Nemam prigovora ukoliko takvu ishranu izabere odrasla osoba, ali problem nastaje kada je riječ o djeci", rekla je Savino dodajući kako djecu treba zaštiti od "radikalnih" roditelja koji djeci veganskom ishranom uskraćuju bitne elemente za njihov zdrav fizički i kognitivni razvoj, prenosi Anadolija.

Parlamentu je predložila da kazna roditeljima čija djeca se razbole zbog veganske ishrane iznosi od dvije do četiri godine zatvora, te šest godina ukoliko takva ishrana bude rezultirala smrću. 

Vjeruje se kako je italijansku političarku na ovakav prijedlog podstakao slučaj iz jula ove godine kada u Milanu jednogogodišnji dječak hospitalizovan zbog nedostatka kalcijuma.

Ustanovljeno je da je dječak bio pod vegeterijanskom ishranom i da je težio koliko tromjesečna beba, oko pet kilograma. Vlasti su dijete nakon zbrinjavanja oduzele roditeljima. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.