Napunite bateriju telefona pomoću šolje kafe (VIDEO)

Najinovativniji način

Napunite bateriju telefona pomoću šolje kafe (VIDEO)

Dok živimo u vremenu tehnologije i pametnih telefona, najveći problem nam predstavlja kratkotrajnost baterije, ali čini se da je jedna osamnaestogodišnjakinja pronašla najinovativniji način brzog punjenja mobilnih telefona.

Naime, En Makosinski je napravila šoljicu za kafu, koja puni mobilni koristeći toplotu ovog naptika. Ovo je njen drugi izum, budući da je prije tri godine napravila baterijsku lampu koja svijetli u dodiru s ljudskim tijelom, odnosno temperaturu tijela koristi kao izvor energije. 

Njena premisa bila je vrlo jednostavna: Kada skuvate kafu, uvijek je pretopla, zato tu temperaturu treba koristiti kako bi napunili bateriju mobilnog telefona. 

Njen izum nagradila je kompanija Shell s 50.000 dolara, jer ovaj izum redukuje uticaj električne mreže i patentuje alternativni izvor toplotne energije.

Kako to izgleda u praksi, pogledajte u videu.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.