Ko je zloupotrijebio poligrafsko testiranje?
Foto: Mara Babović

Ko je zloupotrijebio poligrafsko testiranje?

Kakve će biti posljedice institucionalnog haosa u koji je Crnu Goru preksinoć uvela Vlada Milojka Spajića i hoće li briselska administracija kazniti našu zemlju negativnim Privremenim izvještajem o ispunjenosti mjerila (IBAR) krajnje je neizvjesno, a ono što dodatno izaziva brigu je muk Specijalnog državnog tužilaštva na uznemirujuće informacije ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da čak četvorica od šestorice testiranih visokih policijskih funkcionera nijesu prošli poligraf?!

Sve što se dogodilo na sjednici Vlade u utorak, ali i sve što joj je prethodilo bilo je kršenje zakona i procedura proizašlih iz tih zakona – od odluke o razrješenju direktora Uprave policije Zorana Brđanina do imenovanja v.d. direktora Aleksandra Radovića.

Uprava policije Crne Gore juče je skoro tri sata bila bez komandanta, odnosno direktora, što je, nikada i niđe prije zabilježen, skandal u demokratskim državama.

(NE)NAMJEŠTENO TESTIRANJE
Osim toga, juče nas je ministar Šaranović informisao kako četvorica visokih policijskih dužnosnika, koji su se kandidovali za v.d. direktora Uprave policije nijesu položili poligrafsko ispitivanje, odnosno lagali su – a pitanja su se, prema nezvaničnim informacijama, odnosila na veze sa kriminalnim organizacijama i povezanost sa kriminalom.

Poligraf nije prošao, prema informacijama izvora Pobjede, ni novoizabrani čelnik crnogorske policije?!

Međutim, premijer Spajić je, prema nezvaničnim saznanjima, optužio svog saradnika – ministra Šaranovića - da je testiranje bilo „namješteno“ kako bi prošla upravo samo dvojica kandidata na koje je upravo „tipovao“ Šaranović?!

Osim toga, testiranje su radila dvojica poligrafista kojima je nadređeni Lazar Šćepanović, upravo kandidat kojeg je ministar unutrašnjih poslova predložio za v.d. direktora Uprave policije!

Galimatijasu na sjednici Vlade može se pridružiti i činjenica da je Šaranović sve informacije u vezi sa poligrafskim testiranjem označio stepenom tajnosti – interno – da bi, samo koji sat kasnije, u vlastitom saopštenju objavio rezultate?! Time je Šaranović, koji je juče govorio o kršenju zakona, sam prekršio zakon.

TIHOVANJE TUŽILAŠTVA 
Ovo je samo djelić skandala koji su se događali ili su otkriveni na sjednici koja je počela u utorak popodne, nešto poslije 15 sati, a okončana u srijedu oko tri sata iza ponoći.

Ništa od ovoga, prema javnosti dostupnim informacijama, nije ponukalo Specijalno državno tužilaštvo i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića na - reakciju.

Portparol SDT, specijalni tužilac Vukas Radonjić juče nije odgovorio na pitanja Pobjede povodom dešavanja na sjednici Vlade.

Ni ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, iako i on i njegov kabinet od utorka popodne „zasipaju“ javnost saopštenjima, nije najavio da će inicirati istragu u slučaju četvorice policijskih funkcionera za koje tvrdi da su lagali, ali je najavio da „nakon ovog poligrafskog testiranja, a po istom metodu slijedi temeljna kadrovska reforma unutar kompletnog policijskog aparata i sektora Ministarstva unutrašnjih poslova“.

Objavili smo juče da je poligrafsko testiranje kandidata za v.d. direktora Uprave policije ministar Šaranović sproveo - kršeći zakonske norme, jer se policijski službenici „detektoru laži“ podvrgavaju u samo tri zakonima predviđna slučaja.

- Poligrafsko testiranje je policijsko ovlašćenje, odnosno poligraf je taktičko-kriminalističko sredstvo koje nije dokaz, ali koje se primjenjuje u izviđaju kao sredstvo eliminacije ili kao smjernica za otkrivanje i prikupljanje drugih dokaza koji mogu poslužiti kao osnov tužilačke, odnosno sudske odluke – objasnio je nezvaničan sagovornik Pobjede iz Uprave policije.

ZLOUPOTREBA SLUŽBENOG POLOŽAJA 
Više sagovornika Pobjede, pravne struke, smatraju, da je neophodno da tužilaštvo prvo ispita da li su ministar unutrašnjih poslova i neko iz policije počinili krivično djelo protivzakonitog uticaja i zloupotrebe službenog položaja izdavanjem naloga da se koristi poligraf suprotno zakonima koji propisuju kada se poligraf može koristiti.

- Potrebno je da se tužilaštvo upozna za rezultatima poligrafskog testiranja i da odmah počne sa prikupljanjem obavještenja zbog sumnji da postoje krivična djela u odnosu na one kandidate koji nijesu prošli poligraf. Na primjer, u odnosu na one koji nijesu govorili istinu (pa je to poligraf registrovao) ili koji su dali potvrdan odgovor na neka od pitanja koja su postavljana, a pogotovo na ona koja se odnose na kriminalne aktivnosti ili na obećanje i posredovanje političara da će im omogućiti da dođu na funkciju vršioca dužnosti direktora – kažu naši sagovornici.

Prema njihovim riječima, to znači da ne postoje samo osnovi sumnje da su kandidati za v.d. direktora policije počinili krivična djela, već i političari.

- Pored svega ovoga, za sve one koji su ili priznali ili govorili neistinu na poligrafu potrebno je izvršiti utvrđivanje bezbjednosnih smetnji za dalji rad u policiji i preispitivanje njihovog ostanka na funkcijama. Sljedeći koraci su tužilački i to odmah po saznanju, ali i ministrovi i Unutrašnje kontrole – objašnjavaju naši sagovornici.

Tih koraka, prema javnosti dostupnim informacijama, za sada nema.

POLIGRAF I POLIGRAFISTI 
Interesantno je da kriminolog i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore Velimir Rakočević, međutim, smatra da „poligraf predstavlja jaku indiciju ali ne i dokaz“, zbog čega on ni ne očekuje da će Specijalno tužilaštvo pokrenuti bilo kakav postupak.

- SDT bi moglo reagovati samo ukoliko postoji indicija da postupak poligrafskog testiranja nije sproveden u skladu sa pravilima struke. Ukoliko je postupak poligrafskog testiranja sproveden u skladu sa zakonom, onda da tu teško da ima elemenata inkriminacije koja se goni po službenoj dužnosti – kategoričan je Rakočević.

On smatra i da je, iako poligrafsko testiranje kandidata nema uporište u zakonu, ipak dobro što je sprovedeno, jer je ,,cilj bio da se eliminišu kandidati koji imaju konekcije sa kriminalom“.

Ono što Rakočević ocjenjuje kao problematično je činjenica da su poligrafisti bili službenici kojima je jedan od kandidata direktno nadređeni.

- To je vrlo problematično. Poligrafista mora biti neutralna osoba i neko ko nije u odnosu podređenoisti i nadređenosti sa ljudima koji se testiraju – ističe Rakočević.

Funkcionisanje Uprave policije, koja je podređena Ministarstvu unutrašnjih poslova značajno je ugroženo još od kada je početkom decembra prošle godine Upravni sud na funkciju direktora vratio Zorana Brđanina, kojeg je prethodno vlada Dritana Abazovića u dva navrata nezakonito smjenjivala. Ministar Šaranović je odbio bilo kakvu, pa čak i službenu komunikaciju sa Brđaninom i izvjesno je da će tako nastaviti i sa njegovim nasljednikom Aleksandrom Radovićem. Ono što je izvjesno - institucionalni haos u MUP-u će u jednom trenutku eskalirati, a posljedice po nacionalnu bezbjednost, javni red i mir i sigurnost građana i građanki Crne Gore mogu biti nesagledive.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.