Majke Srebrenice uputile pismo: Prijetnje Vučića shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO trupe na granici

ZAŠTITA DRŽAVE

Majke Srebrenice uputile pismo: Prijetnje Vučića shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO trupe na granici

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" uputilo je pismo brojnim međunarodnim organizacijama uključujući NATO, EUFOR, PIC i OHR gdje su se osvrnuli na djelovanje Srbije povodom rezolucije o Srebrenici.

U pismu koje su uputila udruženja, ističe se kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da će se svim silama suprotstaviti rezoluciji.

"S obzirom da predsjednik Srbije tvrdi da će se Srbija suprotstaviti svim silama rezoluciji o genocidu u Srebrenici te kako je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i rezolucije o Srebrenici, nagovještajući kako će usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici 'otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana'. Pitamo se šta znači otvaranje 'Pandorine kutije'? Otvaranje plana 'Srpskog sveta' sa oružjem dobijenim od Rusije i Kine? Znači li to novi rat ili nastavak neostvarenih snova predsjednika Srbije iz devedesetih?", navele su.

Poručili su i kako je svaka prijetnja miru ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Sama najava predsjednika Srbije o 'otvaranju' nečeg je poziv garantima mira u Bosni i Hercegovini da zaštite mir. Predsjednik Srbije je osoba koja je javno zaprijetila: 'za jednog Srbina ubit ćemo sto muslimana' i izjave takve osobe se moraju ozbiljno shvatiti. Pozivamo sve predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate prijetnje Aleksandra Vučića i da hitno rasporede NATO snage na granici BiH i Srbije", zaključili su.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.