Demokratama se još ne izlazi iz Vlade, DPS traži nove izbore
JOŠ BEZ RAZLAZA: Aleksa Bečić i Milojko Spajić, Foto: Dobrilo Malidžan

Demokratama se još ne izlazi iz Vlade, DPS traži nove izbore

Nezakoniti izbor Aleksandra Radovića za v.d. direktora Uprave policije, kojem je prethodila burna desetočasovna sjednica i mimoilaženje premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, otvorila je pitanje opstanka 44. Vlade. I dok predsjednik Skupštine Andrija Mandić i Pokret Evropa sad smatraju da će vladajuća većina ostati stabilna, u opoziciji su mišljenja da je održanje funkcionalnosti izvršne vlasti nemoguća misija i da se „smiješe“ vanredni parlamentarni izbori.

Već juče kriza vlasti se odrazila na rad državnog parlamenta. Sjednica Skupštine prekinuta je na samom početku i to na zahtjev šefa Poslaničkog kluba Demokrata Momčila Lekovića zbog krize vlasti koja je, kako smatra, izazvana „brutalnim kršenjem zakona, prekoračenjem granica ovlašćenja i preuzimanjem ovlašćenja koja pripadaju ministru unutrašnjih poslova“.

VLAST: DA OPSTANE VLADA
Mandić je prekinuo sjednicu, nakon čega je novinarima poručio da izbor vršioca dužnosti direktora policije ,,ne bi trebalo da uruši parlamentarnu većinu“.

Kazao je da bi trebalo da se nastavi razgovor parlamentarne većine radi rješavanja trenutne situacije, a očekuje i da će premijer Spajić i potpredsjednik Vlade i lider Demokrata Aleksa Bečić dati maksimalan doprinos da se nesporazum prevaziđe.

Prirodno bi bilo, kako je rekao novinarima u Skupštini, da on inicira sastanak konstituenata većine, dodajući da bi bilo dobro što prije obaviti razgovor.

Klub poslanika Demokrata saopštio je da podržava stav ministra Šaranovića da on i njegov pravni tim utuži sve nezakonito donešene odluke, da informiše nadležne državne organe o sumnji na izvršenje krivičnih djela od strane članova Vlade, nastalih kršenjem zakona, za koje kažu da je skandalozno, te da do raspleta krize vlasti obezbijedi zakonito i stabilno funkcionisanje sektora na čijem je čelu.

- Biti lider tima ne znači stajati iznad drugih i boriti se za privilegije i moć, već biti uzor u odbrani onoga što je ispravno, bez obzira na ličnu političku cijenu - zaključuju iz Demokratske Crne Gore.

Iako su prije tri dana Demokrate, preko ministra Danila Šaranovića i ideologa stranke Borisa Bogdanovića saopštile da bi nezakonit izbor v.d. direktora Uprave policije bio „nepremostiv politički problem“ - što znači i izlazak Bečićeve stranke iz Spajićeve vlade - jučerašnje reagovanje Kluba poslanika Demokrata ne ukazuje da je realan takav scenario, jer su političke pozicije u vlasti svima katerima najvažnije

Poslanik Demokrata, Duško Stijepović, sinoć je, u izjavi za TV Vijesti, potvrdio da se još ne razmatra izlazak iz Vlade, navodeći da očekuje sastanak lidera parlamentarne većine do kraja sedmice.

Istovremeno, šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, poručio je da je parlamentarna većina stabilna i da će biti razgovora u narednom periodu.

- Imamo jak koalicioni sporazum, dobru saradnju i ovo neće uzdrmati parlamentarnu većinu u bilo kom pogledu - kazao je Čarapić.

OPOZICIJA: VLADA NE POSTOJI
Za razliku od Mandića i Čarapića, opozicija i te kako vidi problem u funkcionisanju izvršne vlasti.

- Vlada Crne Gore više ne postoji i jedini logičan epilog nakon preksinoćnjih dešavanja je da podnese ostavku – rekao je poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Janović na konferenciji za medije.

On je mišljenja da su Vlada i njeni ključni ljudi Crnu Goru doveli u vanredno stanje i da su poslali poruku da je kršenje zakona poželjno?!

- Od ponoći do tri sata ujutro nijesmo imali čelnika Uprave policije i na taj način urušen je ustavni poredak naše države. Štoviše, Vlada i članovi Vlade šalju poruku građanima da je kršenje zakona poželjno, uvode nas u bezakonje i anarhiju i na taj način ovo sve više liči na jedan veliki cirkus, a ne na ozbiljnu državnu politiku - ocijenio je Janović.

Kako je naveo, umjesto da je Vlada sinoć raspravljala o zaduženju, hedžingu, ljetnjoj sezoni i bitnim pitanjima, ona je rasparavljala čiji će čovjek biti na čelu policije.

- Više od mene govori ministar unutrašnjih poslova, koji podnosi krivičnu prijavu protiv članova Vlade za zloupotrebu službenog položaja, a i dalje sjedi u vladi. Iniciraćemo saslušanje Spajića i Šaranovića - najavio je Janović.

POLITIČKI ROVOVI 
Da li će sukob na relaciji Spajić-Šaranović oko izbora v.d. direktora Uprave policije značiti kraj 44. vlade to će, smatra predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović, zavisiti od principijelnosti i konzistentnosti onih protagonista koji su izvršnu vlast doveli u ovu situaciju.

- Svaki mali problem na početku postaje veliki na kraju. Problem sa sektorom bezbjednosti bio je prisutan i tokom pregovaračkog procesa za formiranje ove vlasti. Tada je bilo različitosti među konstituentima većine koje su u tim trenucima bile iznijansirane i ne toliko zabrinjavajuće. Danas imamo jednu oštru retoriku i fragmentiranost unutar izvršne vlasti što se reflektuje i na sam parlament. Teško je prognozirati što će biti sa ovom vladom, ali to će zavisiti od principijelnosti samih aktera – rekao je Vuksanović za Pobjedu.

Zabrinjava, napominje on, to što se vlada Milojka Spajića opet bavi - sobom.

- Nakon čitave priče o rekonstrukciji, sada imamo novu temu koja dolazi iz same Vlade, a uzrokovana je problematikom bezbjednosnog sektora. Vlada treba da rješava pitanja koja muče ovo društvo i državu, te da kreira i vodi procese, a kao što vidimo, ona se konstantno bavi samom sobom – naglašava naš sagovornik.

Vuksanović ističe da mu je žao što je u fokusu bilo čiji su kandidati za v.d. direktora Uprave policije, odnosno ko ih je predložio, a manje se govorilo o njihovoj stručnosti, profesionalnosti i sposobnosti da odgovore na sve izazove koje njihova funkcija nosi.

- Konstituenti Vlade su u političkim rovovima, a to ima vrlo realne i opipljive posljedice koje se danas uočavaju i kroz glavno pitanje hoće li izvršna vlast opstati. Vladajuća većina nema argument kojim se služi svih prethodnih godina da je za stanje u državi kriva vlast do avgusta 2020. godine. Vlada upravo demonstrira kako i na koji način ima namjeru voditi ovu zemlju – jasan je Vuksanović.

DANAK TRULOG KOMPROMISA
Poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je da je posljednja sjednica Vlade potvrdila njegov stav da „truli kompromisi“ na kojima počiva ova vlast uzimaju svoj danak.

- Svjedočimo činjenici da premijer Spajić plaća danak neiskustvu i nezainteresovanosti jer, uprkos upozorenjima, nije shvatio da nema progresa sa političkim snagama anti-EU orijentacije i političkim opcijama čiji stvarni gazda stoluje u Beogradu, a ne u Podgorici – rekao je Nenezić za Pobjedu.

Simptomatično je, ističe on, da je premijer Spajić „miniran“ po drugi put od strane Demokrata.

- Prvi put se to dogodilo u procesu pregovora oko formiranja Vlade, a sada u momentu kada je možda bilo moguće dobiti IBAR mjerila u procesu približavanja EU – dodaje on.

Smatra da će Crna Gora dobiti rekonstruisanu vladu, ali ne onu koju predviđa koalicioni sporazum koji su potpisali konstituenti većine.

- Kao što sam i najavio početkom ove godine, imaćemo očigledno „rekonstrukciju“ vlade, ali možda ne onu koju su najavljivali sada pro-EU Nova srpska demokratija i premijer Spajić, već rekonstrukciju u malo drugačijoj formi – ocijenio je Nenezić.

PARLAMENTARNA PAUZA
Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Damir Gutić nije želio da komentariše odnose u Vladi, ističući da je javnost najviše iz saznanja medija informisana o kandidatima i procesu izbora čelnika UP.

Sa druge strane, napominje da, zbog nesuglasica u Vladi, ne bi bilo dobro da dođe do stopiranja rada državnog parlamenta.

- Postoji prostor za odlaganje sjednice, da li će se to ponoviti – vidjećemo. Parlament je i do sada radio neke stvari za koje se ispostavilo da su glavni faktor napretka parlamentarne većine. Opozicija je u tom dijelu dala doprinos, a ako to bude većina opstruirala – odlučićemo o sljedećim koracima – poručio je Gutić. 

Đukanović: Mandić igra presudnu ulogu u ,,održavanju“ većine
Docentkinja na Univerzitetu Donja Gorica i politička analitičarka Nikoleta Đukanović kazala je za Pobjedu da je teško predvidjeti reakcije konstituenata Vlade na aktuelnu krizu koja će, sigurna je, dobro uzdrmati Vladu i većinu u parlamentu.

- Kako god se okonča, i ako je politika uvijek bila jača od prava u Crnoj Gori, iz ovih procesa možemo zaključiti da se vrlo svjesno taba put gdje je politička odluka ključna bez obzira da li ona ima pravno uporište ili ne. Posljedice za odluke koje su protivpravne i protivzakonite plaćaju građani, i dok god odgovornost i kazna ne budu adresirani na političare koji su ih donijeli, a ne na građane koji nijesu birali takve scenarije, takva praksa će se nastaviti - rekla je Đukanović.

Danas, kaže ona, nekim političkim igračima dolazi na naplatu odlučnost da se formira kakva-takva vlast kako bi se zauzele pozicije moći.

Vrlo je moguće, smatra Đukanović, da Demokrate budu decidirane u uslovljavanju premijera Milojka Spajića prekidom podrške, ali vjeruje da će presudnu ulogu odigrati predsjednik Skupštine Andrija Mandić u „održavanju“ većine kojom, kako kaže, uspješno rukovodi, nego što će predsjednik Vlade uspjeti da konsoliduje svoje vladajuće redove.

- I u slučaju ostanka Demokrata u Vladi, i u slučaju njihove zamjene Bošnjačkom partijom, vrlo teško će se Vlada nositi sa obavezama koje podrazumijevaju brzu realizaciju reformi iz evropske agende - ocijenila je Đukanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.