Motiv kopanja tunela i dalje nepoznat
Foto: Vlada Crne Gore

Saslušanja u ODT

Motiv kopanja tunela i dalje nepoznat

Dvije službenice Višeg suda saslušane su kao svjedokinje u istrazi prokopavanja tunela iz kojeg je početkom septembra provaljeno u depo Višeg suda, potvrđeno je Pobjedi.

Osim njih, u Osnovnom državnom tužilaštvu su u utorak saslušani i bivši vlasnik kombija uz pomoć kojeg su “rudari“ zemlju od iskopavanja odvozili iz centra grada, kao i taksista koji je jednom prevezao jednog od osumnjičenih kopača.

Pobjedi je nezvanično rečeno da iskazi ovih svjedoka nemaju značaja u razotkrivanju motiva zbog kojeg se krenulo u iskopavanje tunela i provale u depo Višeg suda.

Osnovno tužilaštvo je za sada za prokopavanje tunela otvorilo istragu protiv četvorice srpskih državljana – Milana i Veljka Markovića, Dejana Jovanovića i Vladimira Erića koji je 19. oktobra uhapšen u Švedskoj po potjernici koju su za njim raspisale crnogorske vlasti. Na listi osumnjičenih su i Podgoričani Predrag Mirotić, Katarina Baćović, Nikola Milačić, Ivica Piperović, kao i Marjan Vuljaj.

Mirotić je prvi uhapšeni u istrazi slučaja “Tunel“. On je, prema navodima naredbe o pokretanju istrage, vozio kopače tunela od Zabjela do centra grada, kada su odlazili da prave podzemni prolaz do depoa Višeg suda, pomagao osumnjičenima da nesmetano borave u Podgorici i obezbjeđivao im alat kojim su obili sudsku prostoriju.

Mjesec kasnije, 12. oktobra, lisice na ruke stavljene su Katarini Baćović koja je, predstavljajući se kao Andrijana Marić, zakupila podrum u zgradi pored Višeg suda u Podgorici, odakle se krenulo sa prokopavanjem tunela.

Baćović je 24. jula sa vlasnicom poslovnog prostora T. V. potpisala ugovor o zakupu na tri godine, sa cijenom zakupa od 1.400 eura mjesečno.

Ključ od prostora je preuzet 7. avgusta kada se krenulo sa kopanjem tunela. Prema procjenama policije i tužilaštva, ova grupa je mjesec radila na prokopavanju tunela.

“Upotrebom podesnog sredstva i alata probili betonski zid na depou i kroz tako načinjeni otvor od 8. septembra do 11. septembra ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci. Oni su obili i zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje i tom prilikom protivpravno oduzeli i prisvojili više komada oružja“, navodi se u Naredbi.

Sa Baćović je 12. oktobra uhapšen i Marjan Vuljaj koji je priznao da je skrivao Baćović u stanu koji je iznajmio u podgoričkom naselju Siti kvart, nakon što je policija utvrdila njen identitet i povezanost sa prokopavanjem tunela.

Istog dana uhapšeni su Ivica Piperović i Nikola Milačić, nakon što su ih Baćović i Vuljaj prilikom davanja iskaza u tužilaštvu označili kao osobe koje su organizovale krađu stvari iz depoa Višeg suda.

Sa druge strane, Ivica Piperović i Nikola Milačić negirali su učešće u iskopavanju tunela ističući da im nije jasno kako su povezani sa ovim slučajem.

Baćović je u policiji, a potom i u tužilaštvu, tvrdila da je pod lažnim imenom za Nikolu Milačića iznajmila stan u zgradi pored Višeg suda.

Ona je kazala da joj je sve to bilo jako čudno, ali da je pristala da se lažno predstavi jer joj je Milačić nudio da radi su alonu vjenčanica koji je planirao da otvori u tom prostoru.

Vuljaj je priznao da je skrivao Baćović i ispričao da je od nje saznao da su Piperović i Milačić organizovali krađu stvari iz depoa Višeg suda od kojih je nešto skriveno na imanju Piperovića.

Piperović je pred tužiocem negirao izvršenje krivičnih djela i kazao da ne poznaje nikog od identifikovanih za učešće u kopanju osim Nikole Milačića koji mu je šura.

On je tvrdio da nikada od Milačića nije čuo da je pomenuo Katarinu Baćović, kao i da ga je posljednji put vidio na rođenju njegove kćerke.

Piperović je pred tužiocem ukazao da prilikom pretresa u njegovoj kući niti u njegovom dvorištu nije pronađen bilo kakav predmet.

Milačić je takođe negirao svaku vezu sa prokopavanjem tunela i krađom dokaza iz Višeg suda ističući da od optuženih poznaje samo Piperovića koji mu je zet.

Majka osumnjičene – Maja Baćović, zapošljena je u pisarnici Višeg suda u Podgorici, a otac, Dejan Baćović u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali nije utvrđeno da su povezani sa ovim slučajem.

Prve informacije o provali u depo Višeg suda pojavile su se 11. septembra. Narednog dana saopšteno je da je u depo provaljeno kroz tunel koji je vodio do podruma stana u susjednoj zgradi.

Interesantno je da “rupu u zidu“ depoa i tunel nijesu otkrili policijski inspektori već službenice Višeg suda kada su tokom popisa, sat iza ponoći, tražeći odakle struji vazduh u prostoriji gdje nema klime - iza police sa registratorima, otkrile rupu u zidu, a onda i tunel.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.