Istraga o ubistvu Jovanovića: FBI vodi do istine
Ilustracija

Istraga o ubistvu Jovanovića: FBI vodi do istine

Predsjednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je da je dobio odgovor od američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) na molbu Crne Gore da pomognu u istrazi ubistva Duška Jovanovića. Abazović je istakao da bi rasvjetljenje tog ubistva otvorilo prozor za razrješenje mnogih drugih krivičnih djela u Crnoj Gori.

"Nama je bilo važno da ovome damo međunarodni značaj, to je zločin koji je definisao mnoge druge tokove u Cnoj Gori. Mi smo internacionalizovali problem, prihvatili da su naši organi, po mom mišljenju, pravili namjerne greške i samim tim možemo da dobijemo neophodnu podršku ili da nam pokažu put za rješenje ovog slučaja", rekao je premijer novinarima juče u Bijelom Polju.

Abazović je zatražio polovinom jula od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena pomoć Federalnog istražnog biroa u istrazi o ubistvu Jovanovića.

Inače je Jovanović likvidiran krajem maja 2004. godine u Podgorici.  Istraga je vođena, mnoge su ocjene, vrlo traljavo,i nije dovela do rezultata kada su u pitanju motiv i nalogodavci, kao i organizatori.

"Rad na ovom slučaju najviše usložnjava protok vremena, imajući u vidu da je prošlo 19 godina od pomenutog ubistva, za koje je do sada samo jedno lice osuđeno za saučesništvo u ubistvu i istraga, u cilju potpunog rasvjetljavanja zločina, još ne pokazuje rezultat", navodi se u pismu koje je Abazović uputio Blinkenu.

Za saučesništvo u ubistvu Podgoričanin Damir Mandić osuđen je na 19 godina zatvora.

Međutim, crnogorsko tužilaštvo i policija do danas nijesu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića. Mada su o tome postojale razne spekulacije, istražni organi zasad nijesu nikog procesuirali. 

Ranija Vlada Zdravka Krivokapića je tokom maja 2021. godine zatražila novu istragu o ovom ubistvu.

No, prije nekoliko mjeseci otvorena je i nova istraga koja kao fokus ima da se otkriju propusti u ranijoj istrazi i da se dođe do dokaza i imena osoba koje su zataškavale istinu o zločinu. 

Abazović je u julu izjavio da su članovi Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare imali sastanke sa predstavnicima američke ambasade u Podgorici, kada je upravo razgovarano o mogućnosti angažovanja američkih eksperata u rješavanju ovog slučaja.

"Smatramo da bi najveći doprinos u rasvjetljavanju ubistva Jovanovića pružili eksperti FBI-ja, te koristim priliku da vas pozovem da razmotrite mogućnost uspostavljanja saradnje u konkretnom slučaju između crnogorskih istražnih organa i FBI", navodi se u premijerovom pismu Blinkenu.

Abazović je poručio da se Crna Gora mora suočiti sa prošlošću i da je ovo pitanje za njegovu Vladu prioritet nad prioritetima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.