Vlada Srbije usvojila paket mjera dogovoren na sastanku Vučića sa Srbima sa Kosova
Foto: Tanjug

Vlada Srbije usvojila paket mjera dogovoren na sastanku Vučića sa Srbima sa Kosova

Vlada Srbije usvojila je paket mjera koji je dogovoren na sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova u četvrtak u Raški.

Kako je saopšteno iz Vlade, “paketom mjera zaštite prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva i vitalnih državnih i nacionalnih interesa na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija traži se hitna reakcija međunarodne zajednice kako bi Privremene institucije samouprave u Prištini momentalno prekinule kršenje sporazuma o registarskim tablicama i omogućile potpunu slobodu kretanja Srbima čija vozila koriste registarske tablice Srbije“.

Kako se dodaje, srpski pregovarački tim ovlašćuje se da, u skladu sa pravima koja su srpskoj strani garantovana dosadašnjim sporazumima o registarskim tablicama, učini dodatni napor za iznalaženje kompromisnog rešenja po tom pitanju.

“U slučaju da Privremene institucije samouprave u Prištini odbace kompromisno rešenje i nastave da na Kosovu i Metohiji onemogućavaju slobodu kretanja Srba i drugih građana koji koriste legalne i legitimne tablice Srbije, nadležni organi Srbije će uzvratiti snažnim i adekvatnim političkim mjerama u zaštiti ustavnog poretka. U tom slučaju, državni organi će prema vozilima sa registarskim tablicama koje izdaju Privremene institucije samouprave u Prištini preduzeti ciljane arbitrarne mere“, kaže se u saopštenju.

Paketom mera traži se i “bezuslovno i hitno“ formiranje Zajednice srpskih opština, što je istaknuto kao “apsolutni preduslov svih daljih koraka u dijalogu, kao i preduslov za povratak Srba u pokrajinske institucije i njihovo bilo kakvo dalje političko djelovanje u Pokrajini“.

“Privremene institucije samouprave u Prištini su dužne da obezbijede da se formira ZSO isključivo u skladu sa četiri sporazuma koji su u dijalogu do sada postignuti po ovom pitanju. To znači da ZSO mora imati sve pravne i druge garancije koje su propisane Prvim sporazumom i Planom implementacije i Sporazumom o delokrugu i mandatu Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO iz 2013. godine, kao i sve elemente koji detaljno definišu njen poseban pravni položaj, ciljeve, strukturu, organe, nadležnosti, izvore finansiranja i sve druge činioce koji su precizno definisani Opštim principima iz 2015. godine“, navodi se u saopštenju Vlade.

Paketom se dalje traži od nadležnih međunarodnih civilnih i bezbjednosnih misija na Kosovu da u skladu sa obavezama koje im propisuje Rezolucija SB UN 1244 hitno preduzmu mjere za zaštitu života i prava Srba i obezbijede povlačenje albanskih policijskih snaga sa sjevera.

“Vlada Srbije oštro osuđuje nedemokratski pokušaj Privremenih institucija samouprave u Prištini da održi izbore za lokalnu administraciju u četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije. Vlada Srbije smatra da ovakvi izbori nemaju nikakvog smisla, jer Privremene institucije samouprave u Prištini ovim putem nastoje da stvore situaciju u kojoj će dva odsto albanskog stanovništva na jseveru Kosova i Metohije upravljati i odlučivati nad 98 odsto Srba koji tu žive“, navodi Vlada Srbije.

Dodaje se da “Vlada podržava odluku legitimnih političkih predstavnika Srba na Kosovu i Metohiji i čitavog srpskog naroda da ne učestvuju u tom nedemokratskom i nelegitimnom procesu i njihovu odlučnost da će se vratiti u politički život u Prištini tek kada budu ispunjeni dobro poznati uslovi uspostavljanja ZSO, omogućavanja slobode kretanja Srba u skladu sa dogovorenim sporazumima o registarskim tablicama i povlačenja protivpravno raspoređenih albanskih policijskih snaga sa sjevera Kosova i Metohije“.

“Srbija će preduzeti sve zakonite političke i ekonomske mjere, kako bi osigurala zaštitu života i osnovnih ljudskih i političkih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Takođe će pojačati mjere kojima će omogućiti nastavak sveobuhvatnog socijalnog i ekonomskog napretka srpskih sredina. U tom cilju, Vlada Srbije će, kroz poseban investicioni program, ubrzati infrastrukturni razvoj tih sredina i povećati mjere finansijske podrške privredi, poljoprivrednicima, mladima i socijalno ugroženim kategorijama“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su istakli da su sve odredbe tog Paketa mjera obavezujuće za sve organe državne uprave, posebne organizacije, službe Vlade, sve funkcionere, kao i pregovarače srpske strane u dijalogu Beograda i Prištine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.