Orban: Mađarska neće dozvoliti da je uvuku u rat
Viktor Orban

Orban: Mađarska neće dozvoliti da je uvuku u rat

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da SAD ne odustaje od "svog plana" da sve natjeraju u ratnu koaliciju, ali da Budimpešta neće "dozvoliti da je natjeraju u rat".

Mađarski premijer je u izjavi za državni radio rekao da su SAD "bezbjednije mjesto" na karti, "ali da to ne možete reći za Karpatski basen", i da su globalni politički rizici drugačiji u Berehovom i Budimpešti u poređenju sa onima u SAD, prenosi MTI.

"S pravom očekujemo da SAD uzmu u obzir posebnu situaciju Mađarske. Bili smo na strani mira i tu želimo da ostanemo", rekao je Orban.

Kako je ocijenio, "ako dođe do svjetskog rata, on će biti nuklearni" upozorivši na opasnost od eskalacije sukoba u Ukrajini.

Orban je rekao da se situacija u toj zemlji svake nedjelje pogoršava, dok opasnost od eskalacije rata raste.

Dodao je da izvještaji pokazuju da Britanija šalje municiju sa osiromašenim uranijumom na front u Ukrajini, dok Rusija raspoređuje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

Istakao je da su SAD "prijatelj i saveznik" Mađarske i da je za Budimpeštu važno da pripada "zajedničkom vojnom odbrambenom savezu", kao i da postoje sličnosti u razmišljanju dvije zemlje, sa "identičnim osnovnim uvjerenjima".

"SAD su takođe hrišćanska zemlja i ekonomski odnosi oslikavaju uspješnu priču. Sve nam je dato da imamo dobre i prijateljske odnose", rekao je Orban.

Istovremeno, Orban je izjavio da SAD nijesu ujedinjene i da imaju imidž "podijeljene zemlje sa velikim partijskim političkim razlikama".

Orban je rekao da su SAD slobodne da u Mađarsku pošalju "bilo kog ambasadora kojeg žele" i da "moramo prihvatiti da američki ambasador predstavlja stavove SAD u Mađarskoj".

Mađarski premijer je, međutim, dodao da je "neuobičajeno da američka ambasada koristi ulične bilborde da zastupa svoje stavove".

Ukazao je na to da bilbordi sa porukom "Rusi idite kući" sugerišu da oni kasne, "jer smo ih već poslali kući", navodi MTI.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.