Orban: Ako EU sprovede svoj plan, Mađarska će pretrpjeti armagedon
Viktor Orban

Orban: Ako EU sprovede svoj plan, Mađarska će pretrpjeti armagedon

Viktor Orban tvrdi kako ga Brisel ucjenjuje da odobri pomoć od 50 milijardi eura za Ukrajinu, čemu se mađarski euroskeptični premijer žestoko usprotivio. Prošlog vikenda objavljeno je da su u dokumentu neimenovanog zvaničnika Vijeća EU-a navedene mjere usmjerene na mađarsku privredu koje će biti implementirane ako Orban ne odobri paket pomoći Ukrajini.

O paketu pomoći će se raspravljati na samitu čelnika EU-a kasnije ove nedelje. U juče objavljenom intervjuu za francuski nedeljnik Le Point, Orban je rekao da je plan "poput ucjenjivačkog priručnika" koji bi Mađarsku stavio pod "veliku finansijsku blokadu".

"Tada bi Mađarska pretrpjela Armagedon", poručio je mađarski premijer, prenosi Politico. Naveo je kako "ne sumnja" da je dokument, o kojem piše Financial Times, autentičan.

Financijski paket zahtijeva jednoglasno odobrenje svih članica

"Poznavajući Brisel, oni su za to sposobni", napomenuo je. Orban se uključio u napete pregovore kako bi izvukao ustupke od ostatka bloka u zamjenu za podršku paketu pomoći Ukrajini. On je bio jedini evropski čelnik koji je odbio podržati paket pomoći na samitu u decembr.

Predloženi financijski paket izvukao bi novac iz budžeta Evropske unije, što znači da zahtijeva jednoglasno odobrenje čelnika EU-a, uključujući Mađarsku. Mađarska je od tada ponudila da se finansiranje podijeli u godišnje tranše, što bi Budimpešti zapravo dalo priliku da blokira slanje pomoći Ukrajini svake godine.

Orbanova taktika čvrste ruke razdražuje zvaničnike iz Brisela, koji bi mogli razmisliti o lišavanju mađarskog čelnika njegovih prava glasa. Ipak, mađarski čelnik ne odustaje. "Ništa se nije promijenilo" u stavu Mađarske o toj temi, naglasio je Orban, koji je sve više izolovan među čelnicima EU-a zbog svog protivljenja podršci Ukrajini.

"Mađarska se kao suverena država protivi ovoj promjeni budžeta. Pokušavaju nas uvjeriti, zatim vrše pritisak pa nas ucjenjuju, kako bi nas natjerali da im se pridružimo. Jako je teško ostati sam u ovoj porodici", zaključio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.