Veljović i sa saradnicima dobrovoljno dao krv: Davalaštvo bilježi pad preko 60%

Pripadnici Uprave policije i zaposleni u Zavodu za transfuziju krivi sproveli su danas zajedničku akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Direktor Uprave policije Veselin Veljovića  je povodom humanitarne akcije kazao da smo svjedoci da je svijet suočen sa globalnim izazovom izazvnim pandemijom COVID-19 i da on već sada ima nesagledive posljedice po civilizaciju.

"Crna Gora je proaktivnim i pravovremenim mjerama učinila sve što je potrebno i neophodno da kroz sveobuhvatne aktivnosti zaštiti zdravlje svih građana naše države.Naravno da je u prvom talasu tih aktivnosti i u prioritetu aktivnosti svakako bio izložen zdravstveni sistem naše države ali i svi drugi organi uključujući i Upravu policije", kazao je Veljović.

EWwfc9JXsAEiS3s

On je istakao da  je Uprava policije kroz svakodnevne aktivnosti proteklih mjeseci na teritoriji Crne Gore sprovodila osmišljene i planske aktivnosti kako bi dosljedno i u potpunosti obezbijedila realizaciju mjera koje su donijeli nadležni državni organi.

"Kroz sve te aktivnosti pripadnici policijske organizacije su posvećenim, odgovornim i hrabrim radom, kao i svim ukupnim profesionalnim aktivnostima obezbijedili da svi zajedno kao sistem i država, postignemo, do sada, izvanredne rezultate.

Današnja aktivnost je jedna od aktivnosti na koju su se odazvali pripadnici Uprave policije da bi obezbijedili dovoljne količine krvi za naše građane. Ovo je jedna humana aktivnost jer vjerujemo da će naša krv u narednom periodu spasiti nekome život", kazao je Veljović.

Podsjeća da su ovakve aktivnosti organizovali i u prethodnom periodu, a da će poslije prvomajskih praznika u svim ostalim gradovima Crne Gore imati slične aktivnosti u povodu majskih praznika i svakako Dana nezavisnosti "da bi svi službenici Uprave policije koji iskažu interesovanje, a to svakako neće biti mali broj, dali krv i na taj način pomogli zdravlje naših građana".

EWwfiRJXkAAWKsJ

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi prim. dr Gordana Rašović iskoristila je priliku da se zahvali direktoru Uprave policije, njegovom kabinetu, visokim zvaničnicima i odgovornim ljudima što su u ovom trenutku prepoznali važnost ovakve jedne humane aktivnosti.

"Znamo i svjedoci smo pandemije kovid virusa koja je defitivno zakačila čitav svijet i nanijela velike gubitke, zakačila je i našu zemlju. Proglašena je epidemija.Nacionalno koordinacio tijelo je stvarno pravoremeno donijelo izvanredne odluke i sprovelo izvanredne mjere i time značajno doprinijelo relativno malom prodoru na ovom prostoru i držanju situacije pod kontrolom.Međutim, sama situacija, svjetska ukazuje na to da ovaj izuzetno važan segment zdravstvene djelatnosti a to je davalaštvo krvi odnosno transfuzija krvi koja obezbjeđuje funkcionisanje ukupnog zdravstvenog sistema se nalazi u velikoj krizi", kaže Rašović.

Ona je navela da su prije više od dva mjeseca Italijani objavili da je davalaštvo čak 60% u padu.

"Ja isto mogu reći da smo i mi, u odnosu na isti period prošle godine, zabilježili više od 60% pada davalaštva krvi uopšte.Pokušavali smo na različite načine i pokušavamo da prevaziđemo taj problem. Naravno jedna od mjera, koja je donešena, je obustva elektivnih operativnih programa znači hladnih operacija što je značajno doprinijelo da Zavod iz postojećih rezervi može da obezbjedi sve urgentne stvari i potrebe teških hroničnih pacijenata kojim je to svakodnevna terapija, misleći na hematološke i onkološke pacijente.

Sada kada infekcija i epidemija polako jenjava u obavezi smo da obezbjedimo dovoljne količine krvi koje će u narednom period pružiti podršku svim zdravstvenim ustanovama na prvom mjestu Kliničkom centru kao najvećoj i jedinoj ustanovi tercijalnog nivoa u Crnoj Gori koja zbrinjava najtežu patologiju i najteže pacijente, a zatim i širom Crne Gore", kazala je Rašović.

Ona je zahvalila Upravi policije, kao i Veljoviću koji je prepoznao važnost ove humane aktivnosti i u dogovoru sa Zavodom inicirao pokretanje jedne ovakve akcije koja će kako kaže Rašović znatno pomoći da prevaziđemo predstojeće praznike i nastavimo u naredom peripdu da radimo svoj posao a to je kontinuirao obezbjeđenje sigurne krvi za sve građane Crne Gore.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.