Purišić: Povećanje minimalne zarade uticaće na socijalni standard zaposlenih
Purišić

Veća neto zarada za 27 eura

Purišić: Povećanje minimalne zarade uticaće na socijalni standard zaposlenih

Vlada zajedno sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja pravi povoljan poslovni ambijent, stimuliše razvoj preduzetništva i posvećena je otvaranju novih radnih mjesta kazao je za Novu M, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Odluka o utvrđivanju minimale zarade u neto iznosu od 222 eura koju je donijela Vlada na prijedlog Socijalnog savjeta uticaće na socijalni standard zaposlenih koji primaju minimalnu zaradu, kaže za Novu M, ministar rada i socijalnog staranja. Riječ je pojašnjava o povećanju zarade za 27 eura u neto iznosu.

 “Procjena je da je oko 12 hiljada zaposlenih primalo tu minimalnu zaradu a da je oko 57 hiljada zaposlenih imalo zaradu do 222 eura, tako da je na bazi analiza koje su radila sva tri socijalna partnera, procijenjeno je da će za privredu to biti trošak 15,6 miliona eura “, rekao je on.

Tokom ljeta je primjetan odliv radne snage odnosno sezonskih radnika na šta su ukazali poslodavci. Purišić ističe da Vlada pravi povoljan poslovni ambijent, zajedno sa nadležnim institucijama stimuliše razvoj preduzetništva, te da je posvećena otvaranju  radnih mjesta.

 “ Već smo u prvih 8 mjeseci zaposlili koliko smo prošle godine ukupno zaposlili sezonaca. Naša projekcija je da se zaposli 11 hiljada domaćih radnika na sezonskim poslovima koja će najvjerovatnije biti ispunjena. ”, ocijenio je Purišić.

Govoreći o glavnim izmjenama Zakona o radu uvjerava da če donijeti značajan broj novih i kvalitetnih rješenja.

"Prije svega na zaštiti ugroženih grupacija radnika. Ovaj zakon ima ambiciju da suzbije crno tržište rada .”, rekao je ministar.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja, prema riječima Purišića sprovodi brojne aktivnosti u cilju poboljšanja položaja onih koji su u stanju socijalne potrebe. Država, ističe, izdvaja 2 posto bruto društvenog proizvoda za socijalna davanja.

”2016-te za socijalna davanja izdvojeno je oko 60 miliona, prošle godine je već to bilo oko 76 miliona,ove godine smo planirali 79 miliona da izdvojimo za socijalna davanja“, kazao je resorni ministar.

Istakao je da je planirana izgradnja četiri dnevna boravka za stare. Najveći projekat – Dom za stare gradi se u Podgorici čija je vrijednost 12 miliona eura.

“Od toga je država blizu 9 miliona izdvojila a ostalo je izdvojio Glavni grad. Ustupajući zemljište i potrebnu infrastrukturu. U tom objektu biće smješteno 270 korisnika, značajan broj novih radnih mjesta će se otvoriti. Takođe gradimo prvu fazu Staračkog doma u Nikšiću. On će se u dvije faze raditi . To je investicija veća od 5,4 miliona eura i takođe će biti tamo smještaj za 207 starijih lica. Započeli smo izgradnju doma za stare u plavu i Rožajama.Oni će biti nastavljeni naredne godine.“, kazao je Purišić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.