Otvoren 31. Barski ljetopis

Sinoć

Otvoren 31. Barski ljetopis

Sinoć je počeo 31. “Barski ljetopis”, koji je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović. Na otvaranju festivala je nastupio Crnogorski simfonijski orkestar, pod dirigentskom palicom maestra Grigorija Kraska.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao:

“Tokom ove tri decenije na Barskom su ljetopisu, kroz sve umjetničke izraze, prezentovani različiti kulturni sadržaji u širokom registru od klasičnih formi i poetika do onih inovatinih i eksperimentalnih, čime je ovaj grad dobio jednu od značajnijih ljetnjih scena na kulturnoj mapi Crne Gore.”

Otvaranje5

“U Baru i njegovoj okolini postoji izuzetan ambijentalni potencijal, koji je vrlo upotrebljiv za raznovrsnu prezentaciju umjetničkih sadržaja. Svjedoci smo da su scene ovog festival bili – kako izuzetna zdanja, kakav je dvorac Kralja Nikole na Topolici, tako i živopisni prostor Starog Bara, prirodni ambijent okoline, brojni toponimi kulturno-istorijskog nasljeđa na cijeloj teritoriji opštine, ali i osobeni gradski lokaliteti,” dodao je ministar Bogdanović.

Otvaranje1

Govoreći o program 31. “Barskog ljetopisa” Ministar je istakao:

“Ovogodišnji program Barskog ljetopisa pokazuje da se prilikom njegovog koncipiranja težište stavilo na aktuelna kretanja u umjetničkom stvaralaštvu regiona, koja dubinski ispituju neuralgije ovog prekretničkog vremena, što je najprisutnije u pozorišnom i književnom segmentu festivala. Posebne pohvale zavrjeđuje segment pratećeg programa u kom je planirano niz akcija koje prezenterski koncept pomjeraju ka onom interaktivnom, čime se brišu granica između umjetnika i publike, kreacije i posmatranja. Planirane radionice, performansi i ulični teatar, jesu forme bliske mediteranskom duhu, koji raskošno znakovlje svakodnevnog života lako uzdiže u sferu visoke umjetnosti i koji tako često zna da spoji homo ludensa i homo creansa.”

Otvaranje2

Na otvaranju je govorio i potpredsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, koji je rekao:

“Po uzoru na programsku šemu ustanovljenu na prošlom jubilarnom festivalu, ovogodišnjih 75 programa iz domena književne, likovne, muzike i pozorišne umjetnosti, podijeljenih na dva komplementarna dijela – Večernju scenu, tradicionalnog tipa i Prateći program, garancija su da će kultura i umjetnosti blistati sa nama narednih dva mjeseca. A kultura i umjetnost će ove godine biti locirana u kompleksu Dvorca kralja Nikole i na Ljetnjoj pozornici Doma kultue u Baru i Galeriji, Ljetnjoj pozornici u Starom Baru, Tvrđavi Besac, ali i na barskom šetalištu i plažama. Sa ciljem jasnog pozicioniranja Barskog ljetopisa na evropsku mapu kulturnih manifestacija obavezujemo se da u saradnji sa Vladom Crne Gore i Ministarstvom kulture u narednom periodu intenzivno radimo na pobljšanju infrastrukture. Naš zajednički cilj je modernije, energičnije i adekvatnije prezentovanje kulture i kulturnih sadržaja u gradu pod Rumijom, koji je kroz istoriju znao da čuva i očuva tradiciju, uvaži i prihvati različitosti i promoviše suživot različitih kultura.”

Festival „Barski ljetopis“ trajaće do 12. avgusta. Organizator je Kulturni centar Bar uz finansijsku podrsku Ministarstva kulture, Opstine Bar i TO Bar.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.