Sedam prirodnih načina za sprečavanje opadanja kose
Ilustracija

Njega kose

Sedam prirodnih načina za sprečavanje opadanja kose

Vremenski uslovi, način ishrane, preparati koje koristite i stres utiču na gubitak, odnosno opadanje kose. Donosimo vam savjete kako da to spriječite ili barem umanjite.

Tretmani vrućim uljem
Mazanje kose mješavinom tri ulja (ricinusovo, bademovo i maslinovo) održaće vašu kosu zdravom jer se u njoj nalaze sve potrebne hranjive stvari. Zagrijte mješavinu, ali ne previše, i umasirajte je u tjeme. Stavite kapu za kupanje i držite smjesu sat vremena na glavi, a potom kosu operite šamponom.

Tretman prirodnim sokovima
Pokušajte masirati tjeme sokom od crvenog ili bijelog luka ili sokom od đumbira. Bitno je da koristite jednu od ovih namirnica, nikako mješavinu. Kada ih umasirate u tjeme i kosu prenoćite s njom na glavi i ujutro je operite.

Tretman zelenim čajem
Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji sprečavaju opadanje kose i pospješuju rast. Stavite dvije vrećice zelenog čaja u jednu šoljicu vode. Kada se čaj ohladi prirodno stavite ga na kosu i ostavite tako jedan sat. Potom isperite kosu.

Tretman piskavicom
Maska od piskavice vratiće sjaj vašoj kosi i ojačati dlaku. Iscijedite i izmeljite jednu šoljicu sjemena piskavice pomiješane s vodom. Umasirajte u tjeme i ostavite 20 minuta na glavi. Isperite kosu hladnom vodom. 

Masaža glave
Masirajući tjeme nekoliko minuta dnevno pospješujete cirkulaciju. Dobra cirkulacija održava folikule kose aktivnim. Masažu možete pospješiti koristeći nekoliko kapi ulja od lavande.

Zdrava prehrana
Možda zvuči kao kliše, ali kosi su potrebne hranjive tvari da bi rasla i bila zdrava. Orasi sadrže masnoće Omega 6, puni su cinka, vitamina B i gvožđa. U ovome pomažu bademi i šargarepa, kao i jaja.

Osušite kosu prirodno
Ograničite korištenje fena jer vrućina uništava proteine u kosi. Vrućina takođe uzrokuje slabljenje dlake i njeno opadanje. Trudite se da je sušite prirodno kad god ste u mogućnosti.

Izvor: Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.