Otrov ose bi mogao pomoći u liječenju raka
Ilustracija

Istraživanje

Otrov ose bi mogao pomoći u liječenju raka

Otrov ose koja živi u Brazilu mogao bi da bude korišćen za pravljenje terapija kojima se liječi rak, vjeruju naučnici.

Naime, istraživanja koja su nedavno sprovedena pokazala su da otrov koji se nalazi u žaoki pomenutog insekta ubija ćelije raka, pritom ne oštećujući zdrave ćelije u organizmu.

Dosadašnja ispitivanja su pokazala da otrov koji brazilska osa ima u žaoki prilikom dodira sa ćelijom oboljelom od raka izlazi na njenu površinu, stvarajuću rupe, kroz koje potom mogu da prodru molekuli koji omogućavaju ćeliji da normalno funkcioniše.

Naučnici vjeruju da će ovo otkriće pomoći da se lakše odredi terapija prilikom liječenja raka, prilikom koje se koristi kombinacija različih lijekova i tokom koje se ubijaju različite ćelije raka u isto vrijeme, prenose Nezavisne.

Međutim, smatraju da u ovom slučaju treba biti veoma obazriv jer su istraživanja još u ranoj fazi i da detaljno treba ispitati kakav uticaj ovaj otrov može imati na ljudski organizam.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.