7 razloga zbog kojih vas bole grudi
Foto: Thinkstock

Neprijatan osjećaj

7 razloga zbog kojih vas bole grudi

Bolne grudi neprijatan je osjećaj s kojim se susrijeću mnoge žene, naročito u periodu PMS-a. No, osim hormonalne promjene koja prethodi menstruaciji, postoje i drugi razlozi zbog kojih grudi mogu boljeti. Saznajte sedam najčešćih razloga i kako možete pomoći sebi da umanjite ili uklonite bol.

1. U PMS-u ste

Najčešći uzrok boli u grudima je hormonalna promjena koja se događa kada uđete u PMS, odnosno nekoliko dana prije i na prvi dan menstruacije. Naticanje i osjetljivost grudi 'odgovor' je na promjene u nivou hormona estrogena, a bol nestaje s krajem menstruacije. Pilule za sprečavanje začeća mogu izostaviti bol s obzirom da sprečavaju ovulaciju i održavaju nivo estrogena stabilnim, kao i ulje jaglaca.

2. Pretjerujete s vježbanjem

Možda ste napravili više sklekova nego inače ili počeli žešće dizati tegove. Može vam se činiti kao da vas nakon toga bole grudi, ali taj nelagodan osjećaj zapravo dolazi od mišića ispod grudiju, znanih kao pektoralni mišići, smještenih odmah ispod tkiva grudiju. Njihovo stiskanje i opuštanje uzrok je ove osjetljivosti. Ublažite bol toplim oblozima i sredstvom za olakšavanje boli.

3. Nešto ste istegnuli

Ako ste podizali namještaj ili nosili teške vrećice može se dogoditi da ste istegnuli pektoralni mišić pa vas i u tom slučaju ne bole grudi nego mišić koji se nalazi odmah ispod njih. I u ovom slučaju odagnajte bol na isti način kao i da ste pretjerali sa vježbanjem.

4. Grudnjak vam ne stoji dobro

Ako nosite preuski grudnjak ili onaj s premalim korpaama žica grudnjaka može pritiskati grudi. Ako nosite takav grudnjak cijeli dan, bol u grudima gotovo da je neizbježna. Ako vam pak grudnjak ne pridržava dovoljno grudi, stalno pomijeranje grudi tokom dana može učiniti da budu posebno osjetljive.

5. Kad vježbate grudi nemaju dobru potporu

Od velike je važnosti da grudi imaju dobru potporu dok vježbate kako ne bi 'poskakivale' što može rastegnuti tkivo, naročito ako imate velike grudi. Nedavna studija pokazala je da svaka treća trkačica maratona osjeća bol u prsima. Stoga tokom vježbanja obavezno nosite odgovarajući sportski grudnjak iz kojeg vam ništa neće 'ispadati' i koji će vam biti udoban.

6. Imate kvržice u tkivu grudi

Ako je tkivo vaših grudi kvržičaste teksture (stručno zvano fibrocistično grudno tkivo) vjerovatno ste vrlo dobro upoznati s povezanošću osjetljivih grudi i menstrualnog ciklusa. To nejednako grudno tkivo čine benigne ciste pune tečnosti osjetljivije na hormonalne promjene.

7. Pijete previše kafe

Istraživanja su pokazala da izbjegavanje kofeina može smanjiti osjećaj bolnih grudi naročito kod žena s fibrocističnim grudnim tkivom. Ako su vam grudi pune kvržica i pijete tri šoljice kafe dnevno, pitajte ljekara da li bi trebalo da smanjite dozu.

Izvor: Žena sam ja

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.