Odobrena upotreba lijeka
ilustracija

Prije operacije

Odobrena upotreba lijeka "pertuzumab" u liječenju karcinoma dojke

Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila je upotrebu lijeka "pertuzumab" u liječenju ranog karcinoma dojke u preoperativnoj fazi. Odobrenje je zasnovano na osnovu pozitivnih rezultata studije u preoperativnoj fazi liječenja raka dojke.

Liječenje ranog karcinoma dojke, u fazi kada još nije počeo da se širi, može da poveća šanse da se spriječi napredovanje bolesti i nastajanje neizliječivog stanja. U kombinaciji sa standardnim režimom liječenja, lijek "pertuzumab" će se već na samom početku terapije koristiti kod pacijentkinja kod kojih je dijagnostikovan HER2 pozitivan tip raka dojke. 

"Pertuzumab" je prvi lijek u liječenju ranog raka dojke u preoperativnoj fazi koji je odobren u EU na osnovu rezultata pokazanih patološki kompletnim odgovorom (pCR). 

Svake godine u Evropi bude dijagnostikovano oko 100.000 žena sa HER2 pozitivnim rakom dojke, vrlo agresivnim tipom kancera koji brzo napreduje. Primjena terapije u preoperativnoj fazi vrlo je značajna, jer smanjuje veličinu tumora, što omogućava poštednu hiruršku intervenciju i poboljšava dugoročni ishod liječenja. 

Kako prenose Novosti, upotreba lijeka "pertuzumab" u preoperativnoj fazi lečenja raka dojke već je odobrena u SAD i 21 državi širom svijeta. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.