Presađivanje organa povećava rizik od dobijanja raka kože
Ilustracija

Istraživanja američkih naučnika

Presađivanje organa povećava rizik od dobijanja raka kože

Istraživanja američkih naučnika pokazala su da presađivanje organa može dvostruko povećati rizik od dobijanja raka kože, a trostruko povećati mogućnost smrti, javlja Anadolija(AA).

Istraživanja nad 14 hiljada pacijenata koji su presadili organe u posljednje tri decenije sproveli su naučnici sa američkog univerziteta John Hopkins. 

Naučnici su utvrdili kako lijekovi koji se pacijentima daju nakon presađivanja organa, kako bi se oslabio imunitet i smanjila mogućnost odbacivanja organa, mogu povećati rizik od dobijanja raka kože. 

Zbog toga naučnici pozivaju sve one koji su presadili organe, da koriste kremu za sunčanje i da često odlaze kod doktora kako bi se oboljenje moglo otkriti dok je još uvijek u ranoj fazi. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom listu 'Journal of Investigative Dermatology'.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.