Vozom kroz Evropu - zašto da ne!
Ilustracija

Avantura i užitak

Vozom kroz Evropu - zašto da ne!

Voz, kao prevozno sredstvo, ima mnogo nedostataka. Putovanje traje znatno duže nego avionom, u nekim državama vozovi su prastari, pruge nepouzdane, a o kašnjenju da i ne govorimo. Međutim, s druge strane, vozovi su bolji za okolinu od aviona ili samostalne vožnje, a o beskrajnim prednostima - pročitajte u tekstu koji slijedi.

Dok ste u vozu, možete izdvojiti vrijeme za sebe i pročitati knjigu, popiti piće u vagonrestoranu, fotografisati prekrasan krajolik... Putovanje vozom je u većini slučajeva jedno posebno iskustvo! 

Vozom kroz srednju i zapadnu Evropu

Ako želite da razgledate što više, a da pritom prođete nekoliko država, sjeverna Evropa pruža neke od najboljih ruta. Jedna od tih je i ona koja od Čura u Švajcarskoj ide preko Pariza i Brugesa sve do Amsterdama. Idealno za ljubitelje sira i čokolade, s malo lala na kraju. 

Pica ili tjestenina

Ako ste ljubitelj istorije i kulture, najbolja ruta za vas je ona od Venecije prema Siciliji. Ruta prolazi kroz Firencu, centar svjetske umjetnosti, preko Rima i Napulja (usput posjetite i Pompeju), i nastavlja se uz obalu sve do vrha ove divne evropske čizmice. 

Dobri koncerti u susjedstvu

Za dobar provod ponekad uopšte nije potrebno putovati daleko. Jedna od tura koja je među najpopularnijima u Evropi je ona koja svoj start ima u Zagrebu, a nastavlja se preko Ljubljane, prema Beču i Bratislavi, da bi završila u Budimpešti! 

Dašak orijenta

Želite li zaplesati na vatrenu špansku muziku ili probati neka od najboljih vina Portugala? Sjedite na voz u Barseloni, krenite putem Valensije, uhvatite voz za Madrid, a tamo skrenite prema Lisabonu. Svoje putovanje završite uz čašicu portugalskog vina u Portu. Idila!

Izvor: b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.