Biden pod kritikama jer se ne oglašava o protestima studenata

Biden pod kritikama jer se ne oglašava o protestima studenata

Univerzitet Kolumbija suspendovao studente koji su protestvovali protiv rata u Gazi Demonstranti protiv rata u Gazi prkose ultimatumu Univerziteta Kolumbija

Predsjednik SAD Joe Biden još se nije oglasio e o studentskim protestima i policijskim reakcijama dok republikanci pokušavaju nemire u kampusu zbog rata u Gazi iskoriste u kampanji protiv demokrata.

Nakon nekoliko godina povremenih studentskih protesta i marševa po gradovima, dizanja glasa za rasnu pravdu, borbu protiv klimatskih promjena i uvođenje kontrole oružja, protesti zbog rata u Gazi na univerzitetima širom Sjedinjenih Država ne posustaju i nakon što je policija u nekim od kampusa hapsila demonstrante.

Univerzitet Columbija, gdje je sve počelo, suspendovala studente nakon zastoja u pregovorima o okončanju demonstracija.

Univerzitet Kolumbija suspendovao studente koji su protestvovali protiv rata u Gazi
Demonstranti protiv rata u Gazi prkose ultimatumu Univerziteta Kolumbija

Napetost na koledžima i univerzitetima raste i dalje jer neki demonstranti odbijaju ukloniti kampove, a uprave se obraćaju policiji da ih silom raščiste, što dovodi do sukoba koji su privukli pažnju političara i medija.

Protesti su izazvani bijesom zbog izraelske ofanzive na Gazu u kojoj je ubijeno više od 34.000 Palestinaca. Izrael je pokrenuo ofanzivu nakon što je oko 1.200 Izraelaca i stranaca, uglavnom civila, ubijeno, a 253 drugih odvedeno u Gazu kao taoci, kada je Hamas, kojeg su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile za terorističku organizaciju, 7. oktobra prošle godine napao izraelske zajednice u blizini granice sa Pojasom Gaze.

Izvor:Slobodna Evropa

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.