Prva transplantacija lobanje i skalpa u istoriji (FOTO)
Beta / Mayra Beltran/Houston Chronicle via AP

Hjuston

Prva transplantacija lobanje i skalpa u istoriji (FOTO)

Hirurgija je zahvaljujući transplantaciji lobanje koja je izvedena po prvi put u Metodističkoj bolnici u Hjustonu, zakoračila u novu eru.

Pacijent koji je imao veliku ranu na glavi koju je zadobio tokom liječenja raka, dobio je potpuno novi skalp i komad lobanje. 

Riječ je o Džimu Bojsenu (55), programeru iz Ostina u Teksasu, koji je operisan prije dvije nedjelje. 

On kaže da je iznenađen koliko su ljekari “pogodili” ton kože skalpa, pa čak i boju kose. 

“Ovo je šokantno. Imaću više kose, nego kad sam bio u dvadesetim godinama”, našalio se Bojsen. 

Prošle godine su ljekari u Holandiji uspjeli da zamijene veliki dio lobanje jedne žene “kostima” napravljenim zahvaljujući 3D štampaču. 

Operacija u Teksasu prvi put je podrazumijevala presađivanje dijela lobanje donora.

transplantacija
Beta / Mayra Beltran/Houston Chronicle via AP

Bojsen je imao transplantaciju pankreasa i bubrega 1992. zbog dijabetesa, a lijekovi za suzbijanje djelovanja imunog sistema koje je uzimao, povećavali su rizik od kancera. Razvio je rijedak oblik sarkoma, koji napada razne tipove glatkih mišića, ali su u njegovom slučaju zahvatili mišiće tik ispod skalpa. 

Radijacija je uništila dio glave, a njegovo tijelo nije uspijevalo da regeneriše rane. 

Međutim, dr Džesi Selber, plastični hirurg, pronašao je rješenje i dao mu novi dio lobanje i skalp, ali i novi pankreas i bubreg, koji su riješili sve njegove zdravstvene probleme. 

Donor je tražen punih 18 mjeseci i svi organi uzeti su od njega, piše b92.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.