Budva: Međunarodni festival uličnog teatra od 20. do 24. maja
Festival uličnog teatra od 20. do 24. maja u Budvi

Open Sky Montenegro

Budva: Međunarodni festival uličnog teatra od 20. do 24. maja

Pod sloganom „Izađi i igraj se!“, festival uličnog teatra Open Sky Montenegro, održaće se od 20. do 24. Maja u Starom gradu u Budvi, saopšteno je na danas održanoj press konferenciji.

Taj festival, prvi svoje vrste u Crnoj Gori, zaista predstavlja idealnu priliku da ljudi budu dio jedne serije spektakala i performansa.

Svi ulični umjetnici su i više nego dobrodošli da se priključe festivalu kao učesnici a  ulaz za sve aktivnosti je besplatan.

Otvaranju će prethoditi parada učesnika, koja će se kretati šetalištem, a u Starom gradu će u 20:00 početi otvaranje festivala.

„U skladu sa sloganom, atmosfera festivala je veoma interaktivna, te granica između publike i izvođača postaje efemerna i gubi značaj: na otvorenim prostorima ulica i trgova, gdje se predstave, akrobacije i performansi odigravaju, svi su potencijalni glumci i režiseri. I pored jasne strukture, predstave se, zahvaljujući publici, odvijaju same od sebe – stihijski, slobodno i spontano. U tom duhu, festival je lišen pompe i elitizma, tako da nema formalnih otvaranja i zatvaranja, nema takmičenja i specijalnih nagrada“, saopšteno je na konferenciji.

Kao posebne komponente programa, izdvajaju se pozorišne radionice za djecu i master-časovi za studente glume, u kojima će najmlađi dobiti priliku da izraze kreativnost, a stariji da uče od svjetski priznatih umjetnika i profesionalaca.

 Komponente #ComeOutAndPlay i #MusicAndFire, uključuju improvizacije stranih i lokalnih pozorišta, muzičara i akrobata sa vatrom.

 Svake večeri festivala, u baru Casper će se se održavati after-party, sa početkom u 22:30.

„Open Sky Montenegro ima za cilj da izgradi novu tradiciju u Crnoj Gori – tradiciju koja će počivati na temeljima savremene umjetnosti i slobode. U tom kontekstu, govorimo o slobodi kao načinu razmišljanja, izražavanja i stvaralaštva, ali i slobodi od stereotipa. Upravo se na tim temeljima gradi ovaj međunarodni festival, koji okuplja izvođače iz cijelog svijeta i time stvara ogromnu kreativnu laboratoriju, palimpsest spreman za ispisivanje novog toka tradicije i umjetnosti teatra“, poručuju organizatori.

Veliko zatvaranje će ispratiti spektakularan pirotehnički šou trupe Ognjeni ljudi, a potom i vatromet u Dukley Gardens.

Yuri Muravitsky i Mihael Oger su idejni pokretači, zaduženi za koncept Open Sky Montenegro festivala, a organizator je NVO Dukley European Art Community, uz podršku Turističke organizacije Budva.

Yuri je osnivač i direktor Open Sky festivala od 2007; direktor Bright People Family festivala 2012-2014; kurator programa Living Spaces unutar Territoria festivala 2014; i direktor Golden Roundabout festivala uličnog teatra 2014. Komadom Light My Fire, osvojio je prestižnu nagradu “Golden Mask“. Pozorišnom režijom se bavi od 2004. godine.

Mihael je osnivač Hip-hop akademije Moskva 2013; izvršni producent Open Sky festivala od 2010; izvršni producent Big Break festivala za djecu 2010-2011; i producent i kurator White Nights programa 2011.

Učesnici festivala su: Ognennie Ludi (Rusija), Tall Brothers (Rusija), Mr Pejo`s Wandering Dolls (Rusija), One Man Band (Njemačka),Loco Brusca (Argentina), Les Grandes Personnes (Francuska), Grupa Ljud (Slovenija), Transe Express (Francuska), Compagnie des Quidams (Francuska), Pakava It’ (Rusija), Klovn I (Bjelorusija).

 Na festivalu učestvuje i jedan crnogorski umjetnik, Danilo Marunović, koji ulični teatar podiže na jedan sasvim novi nivo