Cvjetni vrt Evrope: Keukenhof(FOTO)

"Raj na zemlji"

Cvjetni vrt Evrope: Keukenhof(FOTO)

Najvećim cvjetnim vrtom Evrope Keukenhofom ove godine preovladava tema Vinsenta van Goga. Vrt je otvoren samo tokom aprila i maja, a ove godine posađeno je oko sedam miliona cvjetova, uglavnom tulipana.

Cvjetni vrt Keukenhof drugi je najveći u svijetu. Poznat je i kao bašta Evrope. Bez prestanka radi već 66 godina i obuhvata 32 hektara zemlje. 

KeukenhofinSouthHolland064

Zahvaljujući Keukenhofu Holandija je i stekla reputaciju zemlje tulipana. Ovaj vrt bavi se uzgojem i prodajom cvijeća, a za posjetioce je otvoren samo tokom aprila i maja. Svake godine ovaj vrt zabilježi na stotine hiljada domaćih i stranih posjeta. Ove godine se očekuje da će do sredine maja vrt posjetiti više od 800.000 posjetilaca. 

70814

Prema zvaničnim podacima ovaj „raj na zemlji“ posjećuju najviše strani turisti, prije svih Njemci, Amerikanci, Francuzi i Kinezi. 

aapicture201504155048743web

Keukenhof pridaje velik značaj kulturi tako da tulipani uzgajani u ovom vrtu dobijaju imena umjetnika kao što su Vinsent van Gog, Rembrant i Andre Kuipers. Bah, Beetoven, Ajnštajn, Kant, Marks i Getee imaju svoje kutke u vrtu.

keukenhof1

Vrt važi i za mjesto na kojem se napravi najviše fotografija. 

aapicture201504155048741web

U Holandiji se godišnje zasadi više od četiri milijardi tulipana, a skoro pola se izveze, piše Anadolija. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.