Beč u 24 sata!
Beč

Pročitajte

Beč u 24 sata!

Šta sve možete vidjeti u glavnom gradu Austrije - dvorci, muzeji, galerije, kafei, parkovi...

Dvorci, muzeji, galerije, kafei, koncerti, parkovi... 

Malo je jedan dan kako bi se vidjela prijestonica nekadašnje Austrougarske. Ipak, jedan dan može da bude i dovoljan da bi se osjetile draži ovog prelijepo uređenog grada. 

Udobna obuća, dobar san i odličan plan dobitna su kombinacija kako bi se vidjelo najbolje od Beča. 

10.00 

Karta za 24-časovnu vožnju u cjelokupnoj mreži javnog saobraćaja “Bečkih linija” košta 7,60 eura. 

Razgledanje Beča treba početi iz samog centra - Štefansplaca, gdje se nalazi najpoznatija gotska katedrala. Katedrala je izgrađena 1433. godine i ulaznica se ne plaća, a do prelijepog vrha vode 343 stepenika, i vrijedi se popeti.

10.30 

Nedaleko od Štefansplaca nalazi se Kuća muzike, jer Beč je i prijestonica lijepih nota. S fantastičnim muzejskim postavkama, neku izložbu morate pogledati. Najbolje je pješice se uputiti prema Muzejskom kvartu, jer se prolazi pored hotela “Zaher”, Opere, Hofburga i stiže do odredišta na kojem se treba odlučiti da li pogledati izložbu moderne umjetnosti u MUMOK-u, galeriji slika, Dječjem muzeju ili otići do Prirodnjačkog muzeja. 

12.00 

Ručak mora biti kratak, da bi vrijeme za kafu bilo duže. Ukoliko odlučite da vidite Gradsku vijećnicu, svratite u kafe “Landman” (Sigmund Frojd, Marlen Ditrih i drugi su tu dolazili), a ako ste blizu Štefansplaca, idite u kafe “Havelka”.

U bečkim kafeima, koji su pod zaštitom Uneska, može se i dobro prezalogajiti.

13.00 

Zaokružite posjetu “skokom” do ulice Marijahilfer, nove pješačke zone s mnogobrojnim mogućnostima za kupovinu, prije nego što nastavite razgledanje. Nedaleko, u ulici Burgštrase, nalazi se Frojdov muzej, a riječ je o stanu u kojem je imao ordinaciju.

14.00 

Oni koje ne zanima šoping treba da metroom odu do Šenbruna ili Belvederea, jer je Beč grad muzeja. Šenbrun je prelijep rokoko dvorac sa impresivnom kolekcijom iz vremena Habzburške monarhije, a tura od 45 minuta svima se toplo preporučuje. Porodice mogu da provedu vrijeme u izuzetno sređenom zoo-vrtu. Ko voli Gustava Klimta, treba da ode do Belvederea. 

17.00 

Fasade Hundertvaserove kuće nadaleko su čuvene i vrijedi ih vidjeti. Do njih se najbrže stiže tramvajem. Tu ne samo što mogu da se kupe suveniri, već može i da se popije kafa i pojede apfelštrudel (pita od jabuka). 

20.00 

Dan u Beču treba završiti vožnjom najvećim ringišpilom na svijetu koji se nalazi pored Panoramskog točka i Kuće strave u bečkom Prateru. S visine od 117 metara puca fenomenalan pogled na grad. Do njega treba ići tramvajem, jer je to dodatna prilika za razgledanje. 

Ukoliko ostajete dan duže, ustanite ranije, pa istrčite stazu u Prateru poznatiju kao “zelena pluća grada”, dugačku 15 kilometara. 

(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.