Najljepši mostovi Evrope (FOTO)
Golden Gate, San Franciska

Top 15

Najljepši mostovi Evrope (FOTO)

Portal European Best Destinations predstavio je godišnju listu najljepših mostova Starog kontinenta.

Na prvom mjestu našao se impozantni most "25. april" u Lisabonu, prijestonici Portugala. Dugačak je 2.277 metara, a u otvoren je 6. aprila 1966. godine pod imenom “Salazar”.

Da li je zaista najljepši, može biti predmet rasprave, ali ovaj most koji podsjeća na Golden Gate iz San Franciska svakako jeste impozantna građevina.

Drugo mjesto zauzeo je jedan od najpoznatijih mostova na svijetu – Tower Bridge u Londonu. Ova, istorijska građevina podignuta je između 1886. i 1894. godine na rijeci Temzi.

Srednjevjekovni Ponte Vecchio (Stari most) u Firenci našao se na trećoj poziciji. Most koji premošćava rijeku Arno jedinstven je po tome što su na njegovim ivicama sagrađene prodavnice.

Na četvrtom mjestu je Bastei most u Njemačkoj. Nalazi se 305 metara iznad nivoa mora i prolazi kroz krečnjačke stene iznad rijeke Elbe.

Prvobitna verzija ovog mosta sagrađena je još 1824. godine, kada je drvenom konstrukcijom povezano nekoliko stijena zbog turista, a metalna konstrukcija je sagrađena 1851. 

Portugalci su zauzeli i peto mjesto. Ovaj put riječ je o mostu Dom Luis 1 u Portu. Dizajnirao ga je Tefil Sejrig, koji je učestvovao i u projektovanju Ajfelove kule.

Most je dugačak samo osam metara, ali ga njegova nesvakidašnja konstrukcija svakako nominuje za jedan od zanimljivijih mostova na svijetu.

Naredni na listi je vijadukt Milo u Francuskoj, zvanično najviši most na svijetu, u rad pušten 2004. godine. On prelazi preko doline rijeke Tarn, doseže visinu od 343 metara i njegova gradnja je koštala oko 400 miliona eura.

Ova lista bi izgubila svaki kredibilitet kada se na njoj ne bi našao Sečenjijev lančani most u Budimpešti. Ovaj most povezuje Budim i Peštu preko Dunava, a dizajnirao ga je Vilijam Tijerni Klark.

U saobraćaj je pušten 1849. godine.

Na osmom mjestu je Rialto most u Veneciji, jedan od četiri mosta koji premošćavaju Veliki kanal. U vrijeme kad je bio izgrađen služio je kao linija razdvajanja okruga San Marko i San Polo.

Deveto mjesto zauzima Kapelski most u Lucernu sagrađen u 14. vijeku. Ime je dobio po Kapeli svetog Petra, koja se nalazi u blizini.

Puente Nuevo (Novi most) simbol je gradića Ronda na samom jugu Španije i na listi portala European Best Destinations zauzeo je odličnu desetu poziciju. 

..

U ostatku liste koja ima ukupno 15 mostova, nalaze se Stari most u Mostaru, Fort de Roovere most u holandskom Halsterenu, Garabi vijadukt preko doline rijeke Trujer, nezaobilazni Vasko de Gamamost u Lisabonu i most Pont du Gard nedaleko od Avinjona.

(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.