Istorijski skok sa ivice svemira direktora Gugla
Foto:Tanjug/AP

Skočio sa nevjerovatnih 41.842 metara

Istorijski skok sa ivice svemira direktora Gugla

Samo dvije godine nakon rekorda Feliksa Baumgartnera, koji je skočio sa visine od 39.044 metra, direktor kompanije Google Alan Justas je u petak uveče, u potpunoj tajnosti oborio ovaj nevjerovatan rezultat

Strani mediji su prenijeli da je Justas (57) skočio sa nevjerovatnih 41.842 metara, odnosno 26 milj. On je svoj balon, napunjen sa helijumom otisnuo iz Novog Meksika. Skok sa ivice svemira do zemlje trajao je 15 minuta.

Justas je imao drugačiju opremu od Feliksa. Naime, Baumgartner se peo u kapsuli, dok je direktor Gugla bio samo u specijalno dizajniranom skafanderu.

Dva sata mu je trebalo da se popne na rekordnih 41.000 metara. Kada se otpustio dostigao je brzinu od 800 milja na sat, odnosno 1.287 kilometara na čas i pretpostavlja se da je probio zvučni zid! Zanimljivo je da je Justas sam finansirao projekat i nije tražio sponzore.

U petak ujutro po lokalnom vremenu on se balonom punjenim helijumom iz Novog Meksika popeo do stratosfere. Prilikom pada on se kretao brzinom većom od 1.300 kilometara na čas. Posmatrači na zemlji su čuli trenutak kada je probio zvučni zid.

 "Bilo je nevjerovatno. Bilo je prelijepo. Vidio sam tamu svemira i slojeve atmosfere koje nikada ranije nisam mogao da vidim", rekao je Justas za "New York Times".

Prizemljio se oko 70 milja daleko od mjesta na kojem je poletio u balonu. On se balona oslobodio pomoću malog eksplozivnog uređaja i poletio ka zemlji.

"Bila je to divlja vožnja", rekao je Justas.

Justas se za ovaj poduhvat spremao 34 mjeseca, uz podršku korporacije "Paragon Space Development" i njenog tima za istraživanje stratosfere koji je dizajnirao skafander i ostalu opremu.

 
 
/enovine/

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.