Hrvati prave djelove za Mercedes
Ilustracija

Investicija vrijedna 22 miliona evra

Hrvati prave djelove za Mercedes

U Hrvatskoj se otvara pogon za proizvodnju auto-djelova za Mercedes. Investicija je vrijedna 22 miliona evra a plasman proizvoda osiguran za narednih 12 godina.

Vijest da se u Hrvatskoj otvara neki proizvodni pogon zvuči kao naučna fantastika, pišu danas regionalni mediji.

"Još kada dodamo činjenicu da se radi o investiciji vrijednosti od 22 miliona evra, da 85% proizvodnje osiguravaju za Mercedes i da imaju osiguran plasman proizvoda za čak 12 godina unaprijed, zbilja je teško povjerovati da se radi o ulaganju koje se dešava u Hrvatskoj", piše Tportal. 

Međutim upravo je to pošlo za rukom kompanijama “Kralj Metala Kovnica” i “Kralj Metala Alati” , čiji su vlasnici Njemci (grupa König Metall), a koji danas otvaraju pogon u preduzetničkoj zoni u Pisarovini. 

Kralj Metala Kovnica i Kralj Metala Alati osnovane su kao peta i šesta podružnica grupe König Metall 2013., koja je svojim fabrikama u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Kanadi, Hrvatskoj, Rusiji i sa 700 zaposlenih širom svijeta globalno aktivan dobavljač automobilske industrije specijalizovan za obradu lima i cijevi. 

'Radi se o investiciji od 100 miliona kuna u prvoj fazi i ona je u potpunosti strana investicija. Planirana je izgradnja pogona u Pisarovini u tri faze: prva je faza otvaranje pogona za štancovanje djelova za automobile. Ta faza je završena ovim današnjim danom. Druga je faza izgradnje hale alatnice za matičnu kuću König Metalll, a treća je faza predviđena za 2016, kada planiramo da proširimo kapacitete štancovanaj' , kazao je u razgovoru za tportal zamjenik direktora Kralja Metala Kovnica i Kralja Metala Alati Daniel Martinko. 

Prema njegovim riječima, kada u cjelosti sve planirano bude i realizovano, biće to investicija teška 22 miliona evra. 

“Istina je da imamo obezbijeđen plasman proizvoda za čak 12 godina unapred. Čak 85 odsto proizvodimo za Mercedes, prvenstveno kamionske djelove, ali i djelove za lične automobile. Prema narudžbama iz Mercedesa, za očekivati je da ćemo morati da širomo predviđene kapacitete ' , kazao je Martinko. 

Kralj Metala Kovnica i Kralj Metala Alati iznikle su iz kompanije Končar alati (iz grupe Končar elektroindustrija), koja je dugo godina radila za njemačkog partnera, koji ju je na kraju i preuzeo.

Izvor:Tportal

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.