Džodpur - plavi grad u Indiji
Džodpur

Misteriozna boja

Džodpur - plavi grad u Indiji

Džodpur, poznat i kao Sunčani Grad, Marvar, Plavi Grad i Kapija za Tar, drugi je po veličini grad u indijskoj državi Radžastan, koji privlači turiste iz cijelog svijeta zbog velike tvrđave koja se nalazi iznad grada, brojnih palata i hramova, ali najviše zbog svoje boje.

Nije teško zaključiti zašto je Džodpur poznat u svijetu kao “Plavi grad”, dovoljno je vidjeti samo jednu sliku, ali postavlja se pitanje zašto su stanovnici tog grada vjekovma bojili svoje kuće u plavo?

Za sad, niko ne može pružiti tačan odgovor. Dok jedni tvrde da su u plavim kućama nekada živjeli Bramani (gornja klasa), pa je plava boja predstavljala njihov status, drugi opet kažu da su za sve krivi termiti. Teorija sa termitima kaže da su oni toliko napadali kuće u Džodpuru da su stanovnici pokušali sve kako bi ih se riješili, pa su na kraju počeli da premazuju zidove hemikalijama koje su ih iz uobičajenih bijelih pretvorile u razne nijanse plave, piše pixelizam.com.

Međutim, još uvijek ne postoji način da se utvrdi pravi razlog zašto su kuće u Džodpuru plave. Kao što ne postoji ni konkretan dokaz da plava boja djeluje umirujuće na stanovnike i životinje tog grada koji vjekovima žive u miru jedni s drugima, rame uz rame. Takođe, stanovnici Džodpura gotovo uvijek drža vrata svojih kuća otvorenim, dopuštajući turistima da zavire u njihove privatne domove i na trenutak postanu dio mirnog, Plavog grada.

Plavi-grad-2

Plavi-grad-3

Plavi-grad-4

Plavi-grad-5

Plavi-grad-6

Plavi-grad-7

Plavi-grad-8

(RTCG)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.