Sjutra pomračenje
Pomračenje "krvavog" Mjeseca

Pratite uživo

Sjutra pomračenje "krvavog" Mjeseca

Mjesec će sjutra u potpunosti biti zaklonjen Zemljinom sjenkom, a potpuno pomračenje biće vidljivo iz većeg dijela svijeta.

Totalna eklipsa "krvavog" Mjeseca dogodiće se nešto pred zoru u Sjevernoj Americi. Pomračenje će početi u 10.25 sati (GMT), a trajaće do 11.24 (GMT). Posmatrači iz Australije i zemalja Pacifičkog okeana takođe će imati priliku da vide eklipsu, u Crnoj Gori će nažalost tada biti između 12.25 i 13.24 sati.
Događaj će se, međutim, moći pratiti "uživo" onlajn, zahvaljujući svemirskoj kameri "Slooh".
Mjesec će biti "krvav" zahvaljujući prelamanju sunčeve svjetlosti u atmosferi Zemlje, objašnjavaju naučnici.
Potpuno pomračenje "krvavog" Mjeseca drugo je u ciklusu takozvane lunarne tetrade, odnosno četiri totalne eklipse mjeseca u nizu, bez djelimičnih između.
 Ovaj rijedak fenomen takođe podrazumeva da je svako potpuno pomračenje odvojeno od drugog sa šest punih Meseca.
Prva totalna eklipsa bila je 15. aprila ove godine, a nakon 8. oktobra ovaj događaj moći ćemo pratiti još 8. aprila i 28. septembra 2015.
Između 2001. i 2100. biće ukupno osam lunarnih tetrada, a sljedeća biti tek 2032. ili 2033. godine, navode astronomi.
S obzirom da će se eklipsa dogoditi dva dana nakon lunarnog perigeja, kada je Mjesec u tački najbližoj Zemlji, naš satelit će takođe izgledati 5,3 odsto veći nego prethodni "krvavi mjesec" od 15. aprila, ističu iz NASA.

(RTCG)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.