Oslo najskuplji, Beograd najjeftiniji grad
Oslo

Metropole za turiste

Oslo najskuplji, Beograd najjeftiniji grad

Oslo je najskuplji, a Beograd najjeftiniji grad za turiste, pokazalo je jedna anketa njemačkog auto-moto saveza ADAC, sprovedena u 20 evropskih gradova, prema kojoj bi prosječan turista za potrebe hrane, ulaznica i sličnih turističkih "sitnica" u Oslu trebalo da plati 153, a u Beogradu 41 euro.

Srpski glavni grad je time najjeftiniji među posmatranim metropolama, prenose njemački mediji analizu ADAC, navodeći da se poredilo, između ostalog, koliko košta dnevna karta u javnom prevozu ili ulaznica u zoološki vrt, a pri tom su analizirane i cijene piva, kapućina ili porcije pomfrita. 

Osim toga, napravljeno je poređenje cijena tableta protiv glavobolje, paste za zube, flastera za rane... 

Posebno skupe u evropskim gradovima su turističke ponude. Tako ulaznica za londonski zoološki vrt košta 29 eura, ulaznica u jedan švajcarski muzej u Lucernu je 25 eura, dok je u Oslu, posjeta glavnoj turističkoj atrakciji, tvrđavi Akershus, besplatna. 

beograd

Kada je riječ o njemačkim gradovima - turistička potrošačka korpa je 104 eura za prijestonicu Berlin i 98 za, na primjer, glavni grad ekonomski moćne Bavarske, Minhen. 

Kada je riječ o najskupljim gradovima, poslije Osla dolaze Pariz, London, Kopenhagen i Madrid, dok su na drugoj strani, pored najjeftinijeg Beograda, kao posebno povoljni za turiste označeni Zagreb, Ljubljana, Prag i Budimpešta. 

Za ovu anketu, sprovedenu u maju ove godine, anketari su u 20 evropskih gradova kupili 20 tačno definisanih proizvoda, koji su, prema ADAC, tipični za jednog turistu prosječne zarade.

(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.