Rim - vječni grad ljubavi
Rim

Privlači turiste

Rim - vječni grad ljubavi

Rim, italijanski grad smješten na rijeci Tibar, između Apeninskih planina i Tirenskog mora, nekada simbol moćne Rimske imperije, a danas velegrad koji svojom ljepotom i znamenitostima privlači mnogobrojne turiste.

U grad ljubavi treba ići što češće, bilo u društvu kolega, prijatelja ili solo. Za zaljubljene Rim noću pruža nezaboravno iskustvo. Sve počinje prekrasnim zalaskom sunca, nastavlja se romantičnom šetnjom uz Koloseum, Španskim trgom ili uz neku drugu znamenitost. Osim toga, večera na jednom od brojnih trgova s fontanom ili u živopisnim rimskim uličicama je takođe poseban doživljaj. Uostalom, Italija je zemlja romantike, a noć stvorena za ljubav, samo se treba prepustiti Vječnom gradu.

Većina klubova je u naseljima Testaccio i Ostiense. Tamo možete naći i risto barove, mjesta gdje se jede, pije i plače. Posebnost Rima je provod na otvorenom, zahvaljujući ugodnoj klimi cijele godine. Turisti, ali i domaćini, uživaju pijuckajući omiljena pića na otvorenom, istovremeno upoznajući nove ljude.

Takva je zabava naročito prisutna oko trga Campo dei Fiori, gdje sve vrvi od turista, a velike su šanse da ćete oko sebe uglavnom čuti engleski, velikim dijelom i zbog mnoštva Amerikanaca koji studiraju u Rimu na američkim fakultetima. Veoma su popularni irski pabovi, mnogi od njih su i odlično uređeni, a izdvajamo Trinity College, koji se nalazi u samom centru uz Viu del Corso.

Koloseum - jedan od najprepoznatljivijih simbola italijanske prijestonice

Ne kaže se džaba da svi putevi vode u Rim, ali u Rimu svi putevi vode na Termini, glavno gradsko čvorište. Tu ćete pronaći mnogo prodavnica, kebabdžinica, suvenirnica, ali i hostela i hotela. 

Najbolji način da se vidi Rim je autobusom. Može zvučati čudno, ali njihova mreža je toliko dobro organizovana da je podzemnu željeznicu najbolje koristiti samo tokom dnevnog špica ili ako idete do Vatikana, a smješteni ste na drugoj strani grada. 

Rim se može pohvaliti dugom i raznolikom istorijom grada od skoro 3.150 godina. 

Legenda kaže da je Rim osnovan 21. aprila davne 753. godine prije nove ere i da mu je osnivač Romul, koji je tada ubio svog brata Rema. Ovaj datum je uziman kao osnova rimskog i julijanskog kalendara. Romul i Rem su, prema toj legendi, sinovi Marsa i sveštenice Rhea Silvie, kćeri Numitora, kralja Albalonga. Braća su sklonjena da bi bili spaseni od mržnje Amulijusa, pretendenta na albalonganski tron, a odgojila ih je vučica, koja je i danas simbol grada Rima.

(b92)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.