Pogledajte sudar galaksija kakav će zadesiti i naš Mliječni put
ilustracija

Nova istraživanja

Pogledajte sudar galaksija kakav će zadesiti i naš Mliječni put

Astronomi su uz pomoć teleskopa i gravitacije uspjeli da snime dosad najbolju fotografiju sudara dvije galaksija, koja otkriva kako je izgledao svemir kada je bio upola mlađi, prenosi T portal.

Kako se kosmička struktura H-ATLAS J142935.3-002836 nalazi vrlo daleko od Zemlje, svjetlosti - koja je zabilježila trenutke ogromnog sudara - trebale su milijarde godina da stigne do nas.

Drevni prizor bilo bi nemoguće vidjeti bez efekta koji je poznat kao gravitacijsko sočivo. Kada se između Zemlje i udaljenih objekata poslože tijela ogromne mase ona savijaju putanju svjetlosti i djeluju poput sočiva za uvećanje. Ali, da bi gravitacijsko sočivo funkcionisalo, odnos Zemlje, galaksije-sočiva i objekta koji se posmatra mora biti savršen.

- Ovakva slučajna slaganja su rijetka i teško se otkrivaju. Međutim, nova istraživanja pokazala su da se posmatranja mogu mnogo efikasnije da otkriju na infracrvenim i milimetarskim talasnim dužinama - rekao je Ugo Mesijas, rukovodilac nove studije.

U snimanju sudara galaksija, koje je izvedeno na krajnjim granicama mogućeg, naučnici su koristili više teleskopa, kao što su Habl (Hubble) i Spicer (Spitzer) u svemiru, te ALMA, Keck i Very Large Array u raznim zemljama, koji su svi bili usmjereni prema istom objektu, kako bi prikupili što više informacija. Rezultat je fotografija na kojoj se vidi sudar dvije galaksije u obliku diska. U istom procesu stvaraju se nove zvijezde.

Na slici se vidi dijagonalni i pojas nalik na Mliječni put. Ovaj pojas je, zapravo, najbliža galaksija koja je poslužila kao gravitacijsko sočivo.

Slična budućnost trebalo bi kroz četiri milijarde godina da zadesi naš Mliječni put i obližnju Andromedu koje se međusobno privlače i približavaju. Astronomi ističu da se u sudarima galaksija rijetko događaju direktni sudari zvijezda, jer su one međusobno jako udaljene. Na primjer, najbliža zvijezda u Andromedi je Proxima Centauri. Kada bismo Sunce predstavili kao lopticu za stoni tenis, Proxima Centauribi bila velika poput zrna graška udaljenog oko 1.100 km, a Mliječni put - oblak veličine 30 miliona kilometara. Čak i u centru galaksije zvijezde su u prosjeku međusobno udaljene oko 160 milijardi kilometara, što je analogno ping-pong lopticama razmještenim na razdaljinama od po 3,2 km.

(Portal Analitika)

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.