Korisni savjeti za vježbanje pri visokim temperaturama
Ilustracija

Vrijedi primijeniti

Korisni savjeti za vježbanje pri visokim temperaturama

Fizičko vježbanje je u prvih pet preporuka skoro svih medicinskih asocijacija, a udruženje kardiologa je dalo sledećih pet preporuka za vježbanje na toploti. Naravno – hidracija je na prvom mestu!

Američko udruženje kardiologa je dalo preprouke za vježbanje na toploti. Koje sigurno vrijedi primijeniti:

1. Unosite tečnost

Unos tečnosti tokom vježbanja na visokim temperaturama je obavezan. Ukoliko ne unostite dovoljne količine tečnosti možete dehidrirati i osjećati glavobobolju i muku. U slučaju da na vrijeme ne prepoznate ove simptome možete doći u stanje ozbiljne dehidriranosti koja se može manifestovati kao dezorjentisanost, gubitak svijesti, povraćanje, pad pritiska, prestanak rada bubrega i u ekstremnim slučajevima može nastupiti smrt.

S druge strane, morate voditi računa da ne unesete previše tečnosti jer tada može nastupiti stanje hiponatremije sa sledećim simptomima: glavobolja koja se pojačava, pojačano znojenje šaka i stopala, konfuzija, muka, povraćanje, grčevi u mišićima i u najekstremnijim slučajevima smrt.

Budite dobro hidrirani. Unosite tečnost prije, tokom i nakon vježbanja. Bilo bi dobro da tokom dva sata prije nego što izađete napolje popijete pola litra tečnosti. Ponesite vodu sa sobom i tokom vježbanja popijte 150- 200ml na svakih 15-20 minuta čak i iako ne osjećate žeđ. Nauka kaže da kad osjetite žeđ vi ste već dehidrirani. Nakon vježbanja potrebno je takođe unositi tečnost kako bi nadoknadili onu količinu koju ste izgubili. Veoma je važno da nadoknadite elektrolite koje ste tokom vježbanja izgubili. Iz tog razloga mi vam preporučujemo da pijete “Hydrostar” koj sadrži sve neophodne elektrolite kao i potrebnu količinu ugljenih hidrata.

Nemojte piti previše vode, jer možete sebe dovesti u stanje pretjerane hidriranosti ili hiponatremije. Ukoliko se izmjerite prije i posle vježbanja saznaćete koju ste količinu tečnosti izgubili i tu količinu treba da pijete tokom vježbanja. Slušajte svoje tijelo, odustanite kada počnete da osjećate slabost ili nesvjesticu.

2. Kada je toplo – vježbaj pametno, a ne intenzivno

Najbolje je odraditi vježbe rano ujutro ili uveče. Iako postoji savjet da se izađe iz teretana napolje, najbolji savjet ljeti je da se vježba u klimitazovanim fitnes centrima, gdje organizam nije izložen temperaturnim promjenama. Izbjegavajte vježbanje napolju u periodu od 10-16 h.

3. Interesantan pojam kod vježbanja pri toploti je “aklimatizacija”

Smatra se da se za 14 dana organizam adaptira na povišenu temperaturu tako da se lakše podnosi napor na povišenoj temperaturi.

4. Nošenje laganih svjetlih materijala

Ovo je nekako oduvijek bio savjet, međutim ono što je podjednako dobar savjet je nošenje odjeće od specijalnih materijala koji “dišu” (tzv. clima cool, dry fit i slični nazivi). Iako ovi moderni materijali još nisu stekli potpuno prihvatanje građanstva, polako osvajaju i naše tržište.

5. Vježbajte u paru

Ovo je važno i inače, a posebno kada skala celzijusa počne redovno da prelazi 30 podeok. Ono što je pravilo u ronjenju i planinarenju postalo je važno i u rekreativnom sportu. Vježbanje u paru je pored bezbjednosti i mnogo interesantnije i ljepše.

Vježbajte onoliko koliko vam odgovara, ali budite redovni i slušajte svoje tijelo.

Izvor: http://www.life-power.me

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.