Zašto je najokrutnija riječ na svijetu

Diskriminacija

Zašto je najokrutnija riječ na svijetu "dalit"? (VIDEO)

Pripadnici kaste dalit u Indiji su osuđeni da rade najteže poslove - nošenje leševa na golim leđima, čišćenje izmeta, prosjačenje, prostituciju, kao i konstantno omalovažavanje. Oni ne smiju da sjednu u kafić, nije im dozvoljeno da kupe sendvič, a u prodavnicama im ne dodaju hranu već je bacaju na pod.

Ako letite avionom iznad Indije zamislite da nadlećete pakao. Za neke ljude ona to i jeste. Ova prelijepa zemlja bogate kulture krije najgore siromaštvo. Prljavštinu u kojoj je vrijeme stalo, a ispod koje se nataložilo najveće zlo u ljudskoj prirodi smješteno u jednu riječ – dalit. 

Ako vam to kažu po rođenju, u pojedinim mjestima ogromne Indije, maltene se i niste rodili. Sama riječ, kada se prevede sa Sanskrita, znači “zgromljen”, “polomljen na djelove”, “potisnut”, prenosi “Alo”. 

Zamislite da je jedini put kada je nekom “normalno” da vas dodirne slučaj u kome vas siluje. Ako ste srećni, platiće vam, ako niste – ubiće vas. I nikoga neće biti briga jer ste “nedodirljivi”. To znači da ste osuđeni na najteže poslove – nošenje leševa na golim leđima, čišćenje izmeta, prosjačenje, prostituciju, kao i konstantno omalovažavanje. 

Spuštaće pogled kada vas vide, kao da ste gubavi, nikada se neće rukovati sa vama, a ono “nedodirljivi” neće značiti da ste zaštićeni od zakona – značiće da ste ispod njega, kao životinje. 

Daliti u ruralnim sredinama Indije ne smiju da sjednu u kafić, nije im dozvoljeno da kupe sendvič, a u prodavnicama im ne dodaju hranu već je bacaju na pod. Smatraju se toliko “nečistim” da čak ne smiju da žive u selu, već u naseljima izvan njega. 

Škole i hramovi su zabranjeni za dalite, a nerijetko i izvori sa pijaćom vodom. Šta su to daliti uradili? Rodili su se u najnižoj kasti iz koje im nikada neće biti dozvoljeno da izađu. 

Ipak, ova žilava populacija uspjela je nemoguće. Uz pomoć međunarodne zajednice počeli su da se bore za svoja prava. Ponižavani na sve moguće načine počeli su da se pomažu. Možete samo da zamislite koliko je bijesna bila najpovlašćenija kasta kada je na izborima u Indiji za predsjednika države izabran K. R. Narajanan – dalit. 

U urbanim sredinama stvari su se poboljšale i diskriminacija je na minimumu, u selima podjela je mnogo očiglednija, mada najnovija istraživanja pokazuju da se i tu izrabljivanje smanjuje. Povremeno, svijet šokira ovakav snimak - video u kome se vidi kako dalite teraju da se valjaju po ostacima hrane bogataša. 

Čak 29 odsto ljudi u Pandžabu su daliti, a oni čini 16 odsto ukupne populacije Indije.