25. rođendan legendarnog Game Boy-a
Game Boy

Nintendova ručna konzole je puštena u prodaju 21. aprila 1989

25. rođendan legendarnog Game Boy-a

Game Boy slavi 25. rođendan - ova Nintendova ručna konzola je 21. april 1989 je puštena u prodaju u Japanu. Kasnije te godine mogla je da se kupi u SAD-u a septembra 1990. i u Evropi . Ugašena je u martu 2003 godine .

Game Boy i njegov naslednik Game Boy Color, zajedno su širom svijeta prodali 118.690.000 primjeraka , a samo nekoliko nedjelja nakon lansiranja u SAD je prodato milion konzola . Ovo su bila veoma uspješna vremena za Nintendo, koji je sada u lošoj situaciji, piše Poslovni dnevnik. 

Game Boy je pokrenuo revoluciju u svijetu video igara. Iako Nintendo uređaj nije bila prva ručna konzola, njegova cijena i popularan softver pomeli su konkurenciju . Može se reći da je Game Boy u velikoj mjeri odredio današnji svijet mobilnih igara . Korisnicima je bilo omogućeno da spajaju uređaje kablom, što se može smatrati  kao preteča online igračkih mreža . 

Game Boy je dolazio u kombinaciji sa megapopularnom igrom Tetris, pa je dodatno popularizovao igre kao što su Super Mario i Donkey Kong. Korisnicima je omogućio da prelaze iz igre u igru jednostavnim mijenjanjem kasetica u uređaju.