92,5 od­sto mladih u Crnoj Gori sva­ko­dnev­no ko­ri­sti in­ter­net
Ilustracija

Istraživanje Centra za monitoring

92,5 od­sto mladih u Crnoj Gori sva­ko­dnev­no ko­ri­sti in­ter­net

Mla­di, njih 92,5 od­sto, sva­ko­dnev­no ko­ri­sti in­ter­net, dok oko 70 od­sto gle­da te­le­vi­zi­ju sva­ki dan.

Me­đu pro­gra­me ko­ji su naj­in­te­re­sant­ni­ji mla­di­ma spa­da­ju fil­mo­vi, vi­je­sti, do­ku­men­tar­ne emi­si­je, kul­tu­ra, a naj­ma­nje re­li­gi­ja, igri­ce i ri­ja­li­ti pro­gra­mi, po­ka­za­lo je is­ta­ži­va­nje „Mla­di i me­di­ji” ko­je je spro­veo Cen­tar za mo­ni­to­ring i is­tra­ži­va­nje (CE­MI).

U is­tra­ži­va­nju je uče­stvo­va­la 31 omla­din­ska or­ga­ni­za­ci­ja, 21 me­dij i 824 oso­be uz­ra­sta od 15 do 30 go­di­na, piše Dan.

Is­tra­ži­va­nje je po­ka­za­lo da mla­di i te­me ko­je njih in­te­re­su­ju ni­je­su do­volj­no za­stu­plje­ni u me­di­ji­ma, ne po­sto­ji do­volj­na re­gu­la­ci­ja pro­gram­skih še­ma, ni ade­kvat­ni sa­dr­ža­ji za tu po­pu­la­ci­ju.

Iz­vr­šni di­rek­tor NVO Ju­ven­tas Iva­na Vu­jo­vić upo­zo­ri­la je da od­nos me­di­ja i mla­dih ni­je do­volj­no re­gu­li­san, upr­kos po­sto­ja­nju ko­dek­sa no­vi­na­ra i pro­gram­skih stan­dar­da.

– Sve in­sti­tu­ci­je si­ste­ma po­štu­ju­ći slo­bo­du me­di­ja i slo­bo­du štam­pe, ne ula­ze u re­gu­la­ci­ju sa­dr­ža­ja pri­vat­nih me­di­ja ne­go sa­mo dr­žav­nih, a re­gu­la­ci­ja sa­dr­ža­ja ovih me­di­ja ta­ko­đe ni­je na do­volj­nom ni­vou ka­da su u pi­ta­nju mla­di i sa­dr­ža­ji in­te­re­sant­ni mla­di­ma – ka­za­la je Vu­jo­vić, do­da­ju­ći da je je­dan od naj­ve­ćih pro­ble­ma vi­so­ka ko­mer­ci­ja­li­za­ci­ja me­di­ja.

Is­tra­ži­va­nje je po­ka­za­lo da me­di­ji sma­tra­ju da su mla­di naj­vi­še skon­cen­tri­sa­ni na me­dij­ske sa­dr­ža­je ko­ji su do­stup­ni na in­ter­ne­tu.

– Mla­di, njih 92,5 od­sto, sva­ko­dnev­no ko­ri­sti in­ter­net, dok oko 70 od­sto gle­da te­le­vi­zi­ju sva­ki dan. Da su ana­li­tič­ke pri­če uglav­nom ili uvi­jek pred­sta­vlje­ne u me­di­ji­ma sma­tra 14 od­sto mla­dih, 33 od­sto da su ova­kvi sa­dr­ža­ji ni­kad ili ri­jet­ko za­stu­plje­ni, dok 47 od­sto sma­tra da me­di­ji ko­ri­ste je­zik po­dje­le – ka­za­la je Vu­jo­vić.