Zukerberg se ne šali: Dovešćemo internet u svaki kutak svijeta pomoću satelita, lasera i dronova!
Zukerberg

Povezivanje cijelog svijeta

Zukerberg se ne šali: Dovešćemo internet u svaki kutak svijeta pomoću satelita, lasera i dronova!

Vodeća svjetska društvena mreža objavila je kako je angažovala stručnjake iz istraživačkih centara NASA-e za rad na projektu 'Connectivity Lab'.

Facebook će koristiti satelite, leteće dronove i ostala tehnološka rješenja u sklopu ambicioznog plana dovođenja interneta u nerazvijene dijelove svijeta, piše Reuters. 

Vodeća svjetska društvena mreža angažovala je stručnjake iz istraživačkih centara NASA-e za rad na navedenom projektu, koji nosi naziv 'Connectivity Lab'. 

Mark Zukerberg, šef Facebooka, istakao je kako će se na projektu koristiti dronovi, sateliti i laseri, ne otkrivši detalje o vremenskom okviru za realizaciju. Među ostalim, u svojoj objavi na Facebooku poručio je kako će za "povezivanje cijelog svijeta" biti potrebno uvesti i neke nove tehnologije, prenosi Poslovni dnevnik. 

Facebook u sklopu inicijative Internet.org planira koristiti dronove pogonjene sunčevom energijom, geostacionarne satelite te nevidljive infracrvene laserske zrake, a sve to trebalo bi omogućiti bolju internetsku povezanost u slabije razvijenim zemljama. 

"Naš cilj je omogućiti pristup osnovnim internetskim uslugama svakoj osobi na svijetu", kaže Zuckerberg. 

Podsjetimo, nedavno su se pojavile špekulacije kako Facebook namjerava preuzeti tvrtku Titan Aerospace, koja se bavi proizvodnjom solarnih letjelica.

Zuckerbergova kompanija nije jedina koja ima slične namjere. Google je već prošle godine objavio planove za postavljanje mreže balona na sunčevu energiju, u svrhu dovođenja interneta u teže dostupne dijelove svijeta.