Za 10 godina ovo će biti popularnije od fudbala? (VIDEO)
Ilustracija

Dota 2

Za 10 godina ovo će biti popularnije od fudbala? (VIDEO)

Da li će fudbalu uskoro biti oduzeta titula najvažnije sporedne stvari na svijetu?

Dokumentarac ‚‚Free to play‚‚ objavljen 19. marta prati tri profesionalna gejmera koja se takmiče na prvom internacionalnom turniru Dota 2.

Danil "Dendi" Išutin iz Ukrajine, Benedikt "Hyhy" Lim iz Singapura i Klinton "Fear" Lumis iz SAD-a majstori su koji se takmiče na turniru.

Dendi je počeo da igra video igre još kao dječak kada je njegov stariji brat napokon dobio računar od njihove bake. Iako je bio uspješan i u drugim igrama, kada je naišao na Dotu znao je da je to ono što je oduvjek tražio.

Hyhy nije nepoznato ime u svijetu gamera. Godine 2008. bio je pobjednik svjetskog prvenstva u E-sportovima.

Fear izaziva poštovanje i strah i jedan je od najboljih igrača Dote 2 koji dolazi sa zapadne hemisfere.

Ovaj turnir vrijedan milion dolara potpuno je promjenio svijet onlajn igara i za vrsne elitne gejmere ništa više neće biti isto. Dokumentarac pokazuje izazove i žrtve igrača koji igraju na najvišem nivou.

Onlajn multiplejer igru Dota 2 napravila je korporacija Valve, koja je zaslužna i za produkciju filma. E-sportovi polako postaju jedna od najpopularnijih takmičarskih formi na svijetu, zbog čega ne čudi izjava jednog od sagovornika filma koji tvrdi da će za deset godina ovo biti popularnije od fudbala.

Pogledajte ovaj dokumentarac:

 

(b92.net)