Anders Fog Rasmusen

Kontrola i-maila

"Gugl" pojačava zaštitu privatnosti

Kako bi zaštitili privatnost podataka svojih korisnika, stručnjaci iz "Gugla" kažu da će sve poruke koje budu išle preko njihove i-mejl usluge biti šifrovane, kako niko ne bi mogao da ima uvid u njih.

Od kada je prošle godine izbio skandal o špijuniranju i nadgledanju privatnih komunikacija ljudi širom svijeta od strane američke službe NSA, tehnološki džin "Gugl" pokušava da zaštiti privatnost podataka svojih korisnika.

Sada su konačno uspjeli. Sve poruke koje privatni korisnici budu slali preko "Guglove" i-mejl usluge biće šifrovane sve dok onaj kome su upućene ne otvori svoj nalog, kada će automatski biti prebačene u prvobitni oblik.

Glavni bezbjednosni inženjer kompanije Nikolas Lidzborski objašnjava da će poruka biti šifrovana sve vrijeme dok se nalazi na "Guglovim" serverima.

"Svaka poruka preko naše mejl usluge koju šaljete i primate biće šifrovana. Ovo osigurava da će vaše poruke biti sigurne ne samo dok se kreću od vas do naših servera, već i dok se prebacuju između 'Guglovih' centara za skladištenje informacija. Ovo smo postavili kao vrhunski prioritet od izbijanja skandala prošlog ljeta“, navode iz "Gugla".

Izveštaji prošlog ljeta su pokazali da je američka služba NSA hakovala optičke kablove koje koriste tehnološke kompanije da otpremaju podatke na svoje centre za skladištenje širom svijeta. Problem nastaje kada podaci u fazi slanja nijesu šifrovani.

Osim što će šifrovanje zaštititi poruke od NSA, ono će ih zaštititi i od hakera. (rtcg.me)