Microsoft špijunira mejlove a kritikuje Google
Microsoft

Krše privatnost korisnika

Microsoft špijunira mejlove a kritikuje Google

Microsoft je žestoko kritikovao Google zbog navodnog kršenja privatnosti korisnika praćenjem njihovih mejlova zbog reklama.

Međutim, nedavno su iz ove kompanije priznali da su špijunirali i Hotmail nalog jednog blogera, kako bi otkrili ko odaje njihove korporativne tajne.

Džon Frank, zamjenik generalnog savjeta Microsofta, koji je vlasnik Hotmaila, rekao je u zvaničnoj izjavi u četvrtak da je ta kompanija "preduzela vanredne akcije u ovom slučaju".

U budućnosti, rekao je on, Microsoft će angažovati advokata koji će se konsultovati sa sudijom o tome da li je takvo pretraživanje dozvoljeno.

U slučaj je upleten bivši zaposleni Microsofta, Alex Kibkalo, porijeklom Rus, koji je radio kao softverski inženjer iz Libana.

Prema FBI, Microsoft je iz mejlova otkrio da je Kibkalo u septembru 2012. navodno dijelio sa jednim blogerom Microsoftove kodove.

Žalba podnijeta u ponedjeljak pred Federalnim sudom SAD u Sijetlu nije identifikovala blogera.

"Nakon potvrde da su podaci bili Microsoftova tajna, 7. septembra 2012. pravna služba kompanije dozvolila je preuzimanje sadržaja sa blogerovog Hotmail naloga", rekao je agent FBI Armando Ramirez.

Inače u uslovima usluge na Hotmailu može se pročitati da "možemo pristupiti informacijama o vama, uključujući i sadržaje vaše komunikacije, kako bismo... zaštitili prava ili vlasništvo Microsofta ili naših korisnika".