Microsoft ponudio proizvođačima Win Phone besplatno
Ilustracija

Pošteđeni plaćanja licence

Microsoft ponudio proizvođačima Win Phone besplatno

Dva proizvođača pametnih telefon u Indiji biće pošteđeni plaćanja licence za korišćenje Windows Phonea, piše Times of India.

Microsoft će po pisanju ovog lista potpuno besplatno ponuditi Windows Phone određenom broju proizvođača smartfona u Indiji kako bi ubrzao prihvatanje ovog operativnog sistema u Indiji. 

Softverski gigant već neko vrijeme razgovara sa proizvođačima pametnih telefona u Indiji u vezi sa razvijanjem prisutpačnijih Windows Phone uređaja. Dva proizvođača su pristala na ovakav dogovr ali tek nakon što je Microsoft obećao da će odbaciti plaćanje licence za korišćenje svog operativnog sistema. 

„Za naše planirane Windows Phone uređaje nećemo plaćati licencu Microsoftu.Kompanija očigledno istražuje nove modele za Windows Phone i sigurno je shvatila da stariji model, koji je uključivao licenciranje softver, jednostavno više ne funkcioniše, čak ni uz podršku Nokije“, izjavio je jedan od od izvora koji je citirao Times of India. 

Ukoliko je ovaj izvještaj tačan, Microsoft će napraviti veliki presedan s obzirom da je zarada od licenciranja softvera jedan od glavnih izvora prihoda, a kompanija ovu licencu čak naplaćuje i Nokiji za njene Windows Phone uređaje. 

Koliko zapravo Microsoft zarađuje od ovih licenci? U januaru 2012. godine jedan od izvršnih direktora kompanije ZTE izjavio je da Microsoft po uređaju naplaćuje između 25 i 33 dolara za korišćenje Windows Phonea 7.