Prag - jedan od najljepših svjetskih gradova
Prag

"Zlatni grad" ili "grad stotinu tornjeva"

Prag - jedan od najljepših svjetskih gradova

Prag je izrazito kompaktan grad, kao da ga je klesala jedna ruka. Kažu da je to tako u mnogim srednjoevropskim gradovima, ali u Pragu je nekako posebno izraženo.

Najveći i glavni grad Češke Republike, sa oko 1,2 miliona stanovnika. Grad je podijeljen na dvije obale rijeke Vltave. Za Čehe je to nacionalna rijeka, opjevana u mnogim pjesmama. Zbog svoje istorijske i kulturne vrijednosti od 1992. godine stari dio Praga, odnosno Stari grad, upisan je u UNESCO svjetsku kulturnu baštinu. Prag je zaista fantastičan grad, s brojnim svjetskim građevimana od kojih čovjeku zastaje dah. U Pragu su živjeli, radili ili se školovali mnogi poznati svjetski arhitekti, umjetnici, pjesnici, književnici, glumci...kroz stoljeća je cijela elita i hiljade nepoznanika s nevjerovatnom ljubavlju oblikovala njegov izgled i dušu. Ovo je grad brojnih spomenika ogromne vrijednosti od kojih je zaista svaki od njih jedinstven i neponovljiv.

Prag je osnovan u IX vijeku po dolasku Slovena u Češku i brzo je postao sjedište kraljeva, od kojih će neki dostići i carski položaj u Svetom rimskom carstvu.Prag je u nekim periodima bio prijestonica cijelog carstva. Grad je dostigao svoj vrhunac u vrijeme vladavine Karla IV, koji je izgradio Karlov most, Katedralu Svetog Vida, prvu gotsku katedralu u Centralnoj Evropi. U aprilu 1348. godine osnovao je Karlov univerzitet, jedan od prvih univerziteta sjeverno od Alpa.

Karlov most

                                    Karlov most

Kao jedan od najstarijih, najvećih i najljepših gradova u srednjoj Evropi, koji je pošteđen od razaranja u Drugom svjetskom ratu, Prag je danas prvorazredna turistička destinacija. Arhitektura Praga je raznovrsna, od renesansne, barokne, rokoko, klasične, do pravaca 20. vijeka. Turističke atrakcije u Pragu danas su: Stari grad i Starogradski trg, Vaclavske namjesti (Trg Sv. Vaclava - glavni trg i ulica), Praški hrad (Hradčani) sa Katedralom Sv. Vida (14. vijek), Karlov most, Jevrejska četvrt, Lenonov zid, Narodni muzej … su samo neke od atrakcija ovog zaista prekrasnog grada koji oduzma dah svojom ljepotom.

Starogradski trg

                          Starogradski trg

Još od srednjeg vijeka, Prag se smatra jednim od najljepših evropskih gradova. Često ga nazivaju zlatnim gradom zbog bogate istorije i laskave titule centra kulturne elite, ili “Gradom sa sto tornjeva” (iako ih u Pragu ima oko 500). U Pragu su živjeli i radili Mocart, Betoven, Kafka... koji su, očarani njegovom ljepotom lako nalazili inspiraciju za svoja remek djela.

                                      Grad 100 tornjeva

Danas je Prag evropska metropola, grad pun života, pun mogućnosti za kvalitetan provod, od tržnih centara do bezbroj pivnica i restorana u kojima se služi čuveno češko pivo.

Znamenitosti koje morate posjetiti ako odete u Prag

PRAŠKI DVORAC na HRADČANIMA, zatim ŠPANSKE SALE, monumentalne građevine iz 10 vijeka, katedrale SVETOG VITA sa kapelom SV. VENCESLAVA i grobnicama čeških kraljeva, stare KRALJEVSKE PALATE, VLADISLAVOVE DVORANE, bazilike SV.ĐORĐA i ZLATNE ULICE, sačuvanog izgleda iz 16. vijeka. Nastavak razgledanje kroz Malostranske namjesti. Prelazak Vltave KARLOVIM MOSTOM, STARA KULA na mostu, spomenik KARLU IV. Ako šetnju nastavite Karlovom ulicom doći ćete u Staromjestske namjesti gdje možete posjetiti STAROGRADSKI TRG sa čuvenim astronomskim satom "ORLOJ", praški geto - JEVREJSKA ČETVRT sa desetak sinagoga, VACLAVSKE NAMJESTI, nacionalni MUZEJ, nacionalno POZORIŠTE i čuvena BARUTNA KULA, kao i brojne muzeje.

Obavezno posjetite i KARLOVE VARI, poznatu banju još iz rimskog perioda, jednog od najlepših srednjoevropskih gradova.

Karlove Vari

                                         Karlove Vari

Večera za zaljubljene

Legenda kaže da su Stari gradski trg i astronomski sat prožeti magičnim moćima. Ako odsjednete u Grand Hotelu Praha, i vi možete da postanete dio te čarolije. Naime, hotel se nalazi nasuprot astronomskom časovniku koji oživljava svakog punog sata - tad kroz dva prozora prolazi procesija figurica Isusa i dvanaest apostola. Hotel sa 5* nudi poseban dvodnevni aranžman za zaljubljene u koji je uključena romantična večera uz džez muziku i bocu šampanjca.

                                   Grand hotel Praha

Oni koji su željni zdravog odmora s mnogo opuštanja, uputiće se u hotel Intercontinental koji ima bazen, studio za aerobik, saunu, sobe za masažu, solarijum... Restoran Zlata Praha, koji se nalazi na devetom spratu hotela, slovi kao jedan od najboljih u gradu. U samom srcu Praga, na Vaclavskim Namjestima, pronaći ćete hotel Golden Prague (3*) koji u ljetnjim mjesecima nudi noćenje za dvoje po povoljnim cijenama. Taj hotel sa 85-godišnjom tradicijom poznat je kao mjesto na kojem je počela Plišana revolucija 1989. godine, kojom je u Čehoslovačkoj srušen komunistički režim.

Hotel Inetercontinental

                                Hotel Intercontinental

Protiv gladi i žeđi

Ako niste bili „U Kalichi“, niste bili u Pragu, kažu stanovnici ovog grada. Ta izreka odnosi se na njihova omiljena mjesta za izlazak – pivnice. Ta pivnica danas je jedna od najcjenjenijih u Pragu i u njoj je bez rezervacije teško naći mjesto. Pjenasto češko pivo toči se u potocima, sa stolova mame mirisni specijaliteti, a muzika uživo zaokružuje utisak. „All inclusive“  omogućava vam da konzumirate jelo i piće u neograničenim količinama. Na jelovnicima praških pivnica često ćete videti natpis „Proti velké Žízeni“ („protiv velike žeđi i gladi“) sa navedenim jelima ili grickalicama koje najbolje idu uz pivo. Na popisu su kobasice marinirane u začinima (utopenci), razne vrste sireva...

Svakako zavirite i u neku od srednjovekovnih krčmi u kojima ćete pronaći vitezove, mačevaoce i žonglere.

'Zlatni grad' ili 'grad stotinu tornjeva', mjesto u kojem ćete se vrlo brzo izgubiti u njegovim živopisnim uličicama, osjetiti njegov gotički duh i oduševiti se brojnim mogućnostima koje vam pruža posjetite sa turističkom agencijom Rams za samo 200 evra.