Izračunajte
Ilustracija

Topljenje kilograma

Izračunajte "zonu sagorijevanja masti"

Stotine trbušnjaka, čučnjeva, sklekova i desetine pređenih kilometara možda neće skinuti masne naslage sa djelova tijela koji su vam "kritični". Zašto? Suština gubljenja kilograma je da hranom stimulišemo razradnju masnih ćelija, a vježbanjem te iste masti koristimo kao izvor energije i dostignemo "zonu sagorijevanja masti".

Kao što je rečeno, hranom određujemo koliko će naše tijelo biti popunjeno proteinima, ugljenim hidratima i mastima. Tačnije, što kvalitetnije nahranimo organe i mišiće, ubrzaćemo metabolizam i omogućiti što efikasniju razmjenu hranljivih i potrošnju "masnih" materija. Ishranom diktiramo tijelu, kako će da se ponaša i funkcioniše, a vježbanjem kako će da izgleda.

Lipoliza ili razgradnja masti treningom se postiže nakon 10–15 minuta vježbanja umjerenog intenziteta i ovakav vid aktivnosti omogućava dugotrajan rad od 30 minuta do nekoliko časova. Praktično, što duže vremena provedemo u toj zoni, to je efikasnije!

Glavni izvor energije u ovom slučaju su upravo masti, što je dobro samo po sebi, jer time postižemo postavljeni cilj. Da bismo odredili "zonu sagorijevanja masti" možemo koristiti i formulu za određivanje maksimalnog pulsa za žene:

225 – godine života = maksimalni puls (od toga broja odredite 50 – 80 odsto i to je vaša „zona sagorevanja masti“)

Za početak opredelite se za 50 odsto, vremenom povećavajte obim (vrijeme) i intenzitet (brzinu) u skladu sa vašim trenutnim stanjem i napretkom, sve do 80 odsto maksimalnog pulsa.

Ovu zonu je najlakše ostvariti kroz brzi hod, vožnju bicikla, rolera, na kros-trenažeru, itd. Broj otkucaja srca možete pratiti na pulsmetrima, koji se nalaze u fitnes spravama ili na specijalizovanim satovima na ruci. Interesantno je da se još bolji efekat postiže kombinovanjem vježbi snage sa sopstvenim tijelom, ili na mašinama sa gore pomenutim aktivnostima. Time podstičemo bržu aktivaciju masti i poboljšavamo tonus mišića, čime oblikujemo tijelo i ubrzavamo metabolizam.

Dakle, zona sagorijevanja masti predstavlja stanje tijela, tj. organizma koje kao primarni izvor energije za kretanje koristi najviše masti. To je način vježbanja koji omogućava dugotrajan rad od 20 minuta do 2 sata, ne više za rekreativce. Bitno je napomenuti da razgradnja masti traje 30–60 minuta nakon treninga, zato se ne preporučuje konzumiranje hrane neposredno nakon vježbanja.

Da bi stvari bile još praktičnije, preporučeno gubljenje kilograma je od 0,5 – kilogram nedeljno. Dalje, 1 kg tjelesne masti sagorijevanjem daje nešto više od 7000 kalorija, a recimo čovjek od 100 kg hodanjem za prelaženje jednog kilometra potroši 100 kalorija.

Da bi čovjek od 100 kg izgubio 1 kg za nedjelju dana, trebalo bi da svakog dana prepešači po 10 km! Djeluje nevjerovatno, ali je zato bitna upornost, kontinuitet i kombinovanje što različitijih vježbi i pravilne ishrane da bi se ostvarili što dugotrajniji rezultati.

Da rezimiramo, pazite šta i koliko jedete, vježbajte u zonama od 50 – 80 odsto maksimalnog pulsa što dužeg trajanja. Ako ne želite da stvari prepustite slučaju, posavjetujte se sa nutricionistom i angažujte fitnes trenera. Smanjite unos, a povećajte potrošnju kalorija, to je rješenje. I pronađite svoju zonu!

(Izvor: B92)