10 minuta drhtavice zimi = 1 sat vježbanja
Ilustracija

Naučnici tvrde

10 minuta drhtavice zimi = 1 sat vježbanja

Drhtanje od hladnoće je vrlo lagan način sagorijevanja viška kalorija, tvrde naučnici sa australijskog Instituta Garvan.

Drhtanje usled niskih temperatura jednako sagorijeva kalorije kao i sat vremena vježbanja. Troši se više energije ali i podstiču hormoni koji utiču na mršavljenje, prenose Novosti.

Možda je neugodno, ali drhtanje od hladnoće je vrlo lagan način sagorijevanja viška kalorija, tvrde naučnici sa australijskog Instituta Garvan. Oni su otkrili da se u tijelu kod drhtanja i vježbanja pokreće isti mehanizam stimulacije smeđih masnoća u tijelu, piše Dejli Mejl.

Naučnici su otkrili da hladnoća stimuliše i nastanak hormona irisina i hormona FGF21, koje otpuštaju drhtavi mišići i smeđe masnoće. Nakon 10 do 15 minuta drhtanja u takvim uslovima količine tih hormona narastaju isto kao i nakon sat vremena vježbanja umjerenog intenziteta.

Pokretač studije dr. Paul Li ipak ne savjetuje da provodite više vremena na hladnoći kako bi lakše smršali i dodaje kako ova studija objašnjava i zašto ljudi zimi češće unose znatno veći broj kalorija nego ljeti, s obzirom da tijelo troši više energije kako bi se zagrijalo.