Otkrivena planeta koja ne bi smjela da postoji
Ilustracija

Egzoplaneta HD106906b

Otkrivena planeta koja ne bi smjela da postoji

Ogromna ekstrasolarna planeta, ili egzoplaneta, otkrivena je dok kruži oko jedne daleke zvijezde. To nije samo običana egzoplaneta – prema postojećim astrofizičkim teorijama o formacijama planeta ona ne bi smjela da postoji, objavio je Discovery.

HD106906b je plinovita divovska egzoplaneta čija je masa 11 puta veća od Jupiterove, No, njena masa i nije nešto neobično, dosad je otkriveno na stotine masivnih egzoplaneta u našoj galaksiji, koja je specifična po udaljenosti na kojoj kruži oko svoje zvijezde. Ona je 650 puta veća od udaljenosti na kojoj Zemlja kruži oko Sunca, što zbunjuje stručnjake za astronomiju, piše Dan.

- Ovaj je sistem posebno fascinantan jer nam nijedan poznati model i planeta i zvijezda ne može potpuno objasniti to što vidimo - kaže Vanesa Bejli sa Univerziteta Arizona.

Egzoplaneta je otkrivena uz pomoć MagAO u Čileu.

Vodeća teorija o formacijama planeta izvire iz aglomeracije manjih tijela, poput asteroida. Milionima godina planete dobijaju masu tako što njihovo gravitacijsko polje privlači sve više i više svemirske prašine, asteroida i ostalog svemirskog otpada. Međutim, taj se mehanizam ne može primijeniti na HD106906b – na tolikoj orbitalnoj udaljenosti, taj se proces sporo odvija i čini se nemogućim da bi mogao nastati planet mase 11 Jupitera. Još jedna teorija dolazi u pitanje pronalaskom ove planete. Prema Bejli ostaje nam samo jedno objašnjenje, takođe problematično.

Binarni zvjezdani sistem formira se kad dva susjedna džepa gasa kolabiraju, više ili manje samostalno. Kada nastanu dvije zvijezde one moraju biti dovoljno blizu kako bi postojalo zajedničko gravitacijsko privlačenje koje ih veže u zajedničku orbitu. Moguće je da su u slučaju HD106906 sistema, koji se sastoji od zvijezde HD106906a i planete HD106906b, planeta i zvijezda kolabirale iz dva odvojena plinska džepa, ali iz nekog je razloga izvorni plinski džep od kojeg je nastala planeta bio siromašan materijalom, te nastalo tijelo nije nikad dovoljno naraslo u zvijezdu, objasnila je ona.

- Svaki novootkrivena planeta mijenja naše znanje i pretpostavke o načinima i mjestima formiranja planeta. Otkriće ove planete posebno je uzbudljivo jer on kruži strašno daleko od svoje matične zvijezde, što donosi i mnogo intrigantnih pitanja o isatoriji, formaciji i sastavu. Otkrića poput egzoplanete HD106906b daju nam uvid u dublje razumijevanje različitosti planetarnih sistema - kaže Tifani Meshat iz Opservatorije Lejden u Holandiji i koautorka ovog istraživanja.