Joga kao stil života
Ilustracija

Joga zaustavlja vrtloge misli - Patanđali

Joga kao stil života

Sudeći po prvim arheološkim dokazima o postojanju joge na teritoriji Palestine, stara je oko 5000 godina. Prve i prave temelje uspostavlja mudrac Patanđali prije oko 2500 hiljada godina svojim djelom "Izreke o jogi." Dakle, koristi se od davnina i to u razne svrhe. Šta je to što je održalo popularnost ove drevne nauke hiljadama godina?

Joga predstavlja tehniku za pročišćenje, ozdravljenje i oplemenjivanje svih nivoa čovjekovog postojanja, bez potrebe za vjerovanjem i pripadanjem, oslobođena od svih dogmi i iz tog razloga jedinstvena. Osmišljena je da bude uklopljena u svakodnevni život. Njena svrha je vraćanje u prirodno stanje balansa, što opisuje i sam njen naziv koji potiče od riječi yuj (judž) što znači ujediniti. Štoćereći, joga je način balansiranja tijela, uma i emocija. Savremeni život nas tjera da se udaljimo od ovog balansa.

Često je anatemisana i prekrivena velom tajanstvenosti i prilazi joj se sa dozom skepticizma i straha, čak i sa mišljenjem da predstavlja sektu, religiju itd. U tome često ima uticaj i okolina, koja nam nekad nametne stavove o nečemu, a da ne znamo puno o stvari za koju stav prihvatamo.

U jogi ne postoji pitanje religije i ne postoje uslovi koje neko treba da ispunjava da bi se bavio jogom. Joga ima mnoge prednosti. Stres, tenzija, žurba su uzroci mnogih bolesti posljednjih decenija. Kroz jogu se tijelo podstiče da se samo bori protiv negativnosti i stresa pomoću fizičkih vježbi, tehnika disanja, meditacija i relaksacija.

Joga se sastoji iz položaja - asana, vrlo precizno definisanih, koji sjedinjeni sa pravilnim disanjem i punom pažnjom postaju položaji za oslobađanje od različitih negativnih faktora, nekad i onih duboko ukorijenjenih kojih ni sami nismo svjesni a koji diktiraju način na koji djelujemo, mislimo i osećamo. Pored glavnih asana, postoji veliki broj pripremnih vježbi, tako da i početnici mogu uživati već u početku u benefitima joge. Neke od glavnih asana su: "saravangasana"-položaj svijeće, "bhuđangasana"- položaj kobre, "paščimotanasana"- položaj štipaljke, položaji uvrtanja itd.

Cilj u asani je dostići "sthira" - čvrsto, stabilno, mirno i "sukham" - zadovoljstvo, udobnost, blaženstvo.

Prednost joge u odnosu na klasičnu fizičku aktivnost je ta da se ne aktivira samo tijelo, već se i umu i emocijama pruža potrebna aktivnost i opuštanje, stvara se unutrašnji osjećaj mira i sreće, slobode i ispunjenosti, koji su i osnova za zdrav život. Fraze kao što su "rad na sebi", "sjedinjenje sa sobom", zvuče izlizano u savremenom dobu iako su i dalje apstraktne i nedokučive.

Postoje razne grane i sistemi joge a izbor zavisi od ličnosti, potreba i načina života. Ukoliko ste puni energije, dinamični i preferirate intenzivnu fizičku aktivnost, za vas je aštanga, ili power joga.

Primjer ostalih vrsta su: Radža ili Kraljevska joga, Hata joga, Ajengar joga, Đnana joga, Karma joga, Bakti joga, Bikram joga, Širavananda joga, Tantra joga itd. koje imaju svoje specifičnosti i karakakteristike.

Svako može odabrati motiv i cilj za vježbanje joge: zdravo i gipko tijelo, razvoj snage, potreba da se opustimo, ili duhovno usavršimo. Tvrde da će pomoći, onoliko koliko joj dopustimo.