Filis Sjuz (90) svakog dana vježba i igra tango
Entuzijasta Filis Sjuz

Ne posustaje

Filis Sjuz (90) svakog dana vježba i igra tango

Priča o Filis Sjuz (90) koja uprkos godinama hrabro koristi svaki dan svog života, uvjeriće vas kolika je snaga entuzijazma. Ova žena vrijeme pobjeđuje tako što ne propušta nijedan trenutak.

Ako ne održavate svoje tijelo, ono slabi. Ako ne održavate svoj um, zakržljaće. Svakog dana morate da radite na sebi, da budete aktivni i da učite nove stvari – poručuje Filis Sjuz.

Filis će 4. aprila napuniti 90 godina i nada se da će i za 10 godina biti ovako živahna kao što je danas.

- Život je sam po sebi izazov, prihvatite ga i iskoristite ga umjesto da sjedite i ne radite ništa. Godine nisu bitne. Nisam svjesna da imam 90 godina.

Jedino čega sam svjesna je to da se i fizički i psihički nikad nisam bolje osjećala. Svaki dan idem na ples i svakog dana vježbam.

Moje tijelo mora da zna ko je gazda i zato se sa 90 osjećam kao da imam 20 godina.Ljudi me stalno pitaju koja je moja tajna. Ja im kažem kretanje, učenje i slušanje – priča Filis.

Ova dama je sa 50 godina pokrenula svoju modnu marku, postala je muzičar i naučila italijanski i francuski kada je bila u sedamdesetim, krenula je na tango kada je imala 80, a sa 85 prvi put je otišla na jogu.

- Inspiriše me proces učenja. Inspiracija stvara kreativnost, a kreativnost čini život boljim. Volim da eksperimentišem i okušam se u raznim stvarima. Volim da se krećem, pa ne preskačem vježbanje – idem na jogu, na tango, preskačem konopac, šetam i igram tenis.

Joga razbuđuje tijelo, budi svaku ćeliju u vašem organizmu. Imam artritis u kičmi, ali se trudim da svaku vježbu uradim kako treba. A ples je moj život, sa 14 godina sam krenula na balet, a već u 18. godini sam nastupala na Brodveju. Cijelog života bila sam aktivna i i dalje sam – kaže Filis.

Uvjerena je da je sve moguće ako prihvatite sebe i ako dovoljno jako želite da uradite nešto.

Učila isam talijanski i francuski, jer je učenje jezika dobra mentalna vježba. Zatim sam pokušala da pišem pjesme.

Napisala sam tekst i muziku za svoju prvu pjesmu, „Free Fall“, a onda sam izdala CD sa 12 pjesama.

Danas dnevno pišem jednu pjesmu. Pored toga, idem na tango, koji je fantastična vježba.

Jedino tokom njega potpuno isključim svoj um i samo se prepustim igri i trenutku – priča ova živahna dama.

Filis poručuje svima da je želja veoma bitan pokretač, ali da ne smije ostati ne želji. Želja mora da bude praćena akcijom.

 Rad na sebi i ostvarivanje u nekoj duhovnoj i fizičkoj disciplini čini moj život vrijednim življenja i uvijek se ispostavi da tu nije kraj, uvijek se pojavi još jedan stepenik. Ne odustajem. Ne postoji način da pobijedite vrijeme, ali možete da ostanete u formi i uživate u životu. Prihvatite izazove i iskoristite svaki minut – poručuje Filis.