Plesom protiv vrtoglavice
Ilustracija

Novi lijek

Plesom protiv vrtoglavice

Istraživači sa Imperijal koledža u Londonu proučavali su mozak baletskih igrača koji mogu da izvode višestruke okrete sa veoma malo osjećanja vrtoglavice.

Naučnici u Britaniji otkrili su da postoje razlike u strukturi mozga baletskih igrača koje im možda pomažu da izbjegnu vrtoglavicu dok se obrću izvodeći piruete. To otkriće moglo bi da vodi ka razvoju terapije plesa za pacijente koji pate od hronične vrtoglavice, prenosi Glas Amerike.

Tim koji je predvodio neurolog Beri Simungel uporedio je 29 balerina sa 20 veslačica istih godina i iste fizičke spreme. Mozgovi u te dvije grupe reagovali su različito kada su ih naučnici podvrgli vrtjenju na stolici u mračnoj prostoriji.

“Kada smo kod neigrača uporedili osjećanje vrtoglavice sa bijelom moždanom masom ustanovili smo snažnu uzajamnu zavisnost između jačine vrtoglavice i količine bijele moždane mase u cerebralnom korteksu, dijelu mozga koji koristimo za čula i opažanje okoline. Kod balerina nismo ustanovili takav uzajamni odnos”, tvrdi Simungel.

Normalno, osjećanje vrtoglavice dolazi iz organa za ravnotežu, u unutrašnjem uhu. Te šupljine pune tečnosti registruju kretanje glave preko sićušnih dlačica koje registruju kretanje te tečnosti. Kod naglog okretanja tečnost nastavlja da se pomjera, što može da izazove osjećaj da se i dalje okrećete.

Snimanje mozga magnetnom rezonancom otkrilo je razlike u dva dijela mozga – u malom mozgu gdje se obrađuju signali iz organa za ravnotežu i u cerebralnom korteksu, koji je odgovoran za osjećaj vrtoglavice.

“To nam pokazuje da je mozak veoma plastičan organ i da ono što se u njemu događa zavisi od onog što radite pa tako, nakon više godina treninga, mozak sam sebe prilagodi u formu koja postaje veoma otporna na vrtoglavicu,” dodaje on.

To nam pokazuje da je mozak veoma plastičan organ i da ono što se u njemu događa zavisi od onog što radite pa tako, nakon više godina treninga, mozak sam sebe prilagodi u formu koja postaje veoma otporna na vrtoglavicu,” dodaje on.

Studentkinja plesa Kler Hejven, koja je učestvovala u studiji, kaže da igrači postepeno uče kako da se okreću. Uz tehniku nazvanu “spoting” i uz mnogo vježbanja oni nauče da izvode višestruke piruete bez osjećanja vrtoglavice.

“To je nešto što možete da naučite da radite. Ne dolazi prirodno. Od ranih dana baletske škole trčite okolo pretvarajući se da ste vile. Samo se vrtite u mjestu. Ali kada postanete stariji naučite šta je 'spoting' odnosno naglo okretanje glave u krug. Kada ste stariji uvježbate gdje vam je balans", objašnjava Hejven.

Doktor Simungel, koji je takođe na čelu specijalne klinike za vrtoglavicu u jednoj bolnici u Londonu, kaže da bi, ako se dokaže da terapija plesom pomaže pacijentima sa hroničnom vrtoglavicom, to moglo da se primjenjuje u grupama, ali i kod kuće.

On ističe da bi takva terapija bila mnogo jeftinija od trenutnih pojedinačnih tretmana.